Da Pære Punk indtog Aarhus

Den Gamle By præsenterer historien om ‘Pære Punk Festivalen 1978’, der var en vigtig begivenhed i Aarhusiansk rockhistorie. Pære Punk webdokken blev  udsendt / udkom på jubilæumsdagen d. nov. 2018. Dansk Musiker Forbund har været med til at støtte udgivelsen.
Vi viser her et par klip fra præsentation, der nu er tilgængelig på nettet.
Link her til Pære Punk Festivalen.

Aarhusianske Lost Kids med guitaristen Sweet Bølle du Blond og forsanger Jan Jet.

Der var eyeliner, badges, sikkerhedsnåle og hundehalsbånd. På scenen tæskede guitaristerne løs på deres sagesløse instrumenter, mens sangerne brølede ind i mikrofonen, og trommeslagerne piskede tempoet op. 

En todages rockfestival på Huset i Aarhus slog i november 1978 fast, at punk var den nye kultur, som man ikke kunne komme udenom. Begivenheden, der senere blev kendt som Pære Punk Festivalen, samlede for første gang nogensinde de nyeste undergrundsbands fra Aarhus og København. Fotograf og musikjournalist Jan Sneum var til stede og fotograferede attituder, energi og morgendagens stjerner.

Af journalist Dorte Søholm

Væggene på spillestedet Atlas i Aarhus vibrerer på det nærmeste denne lørdag aften i september 2018. På scenen arbejder den 58-årige guitarist Peter Peter hårdt og målrettet med sit instrument. I anledning af 40-året for den legendariske Pære Punk festival på Huset i 1978 har han slået sig sammen med de yngre folk i hardcore-punkbandet Halshug. I 1978 optrådte Peter ”Peter” Schneidermann i Aarhus sammen med sit band Sods. Det blev senere til Sort Sol, som fik stjernestatus på den danske rockhimmel. Peter Peter forlod gruppen i 1995.

Guitaristen Peter Peter – en af de få musikere, som var med både ved punkfestivalen på Huset i 1978 og i 2018.

Pære Punk anno 2018

Halshug spiller aggressivt, kraftfuldt og – larmende. Flere blandt publikum har monteret propper i øregangene for at beskytte hørelsen, men begejstringen er stor. En af dem, der er til stede, er Jan Sneum, gennem mange år rockjournalist ved Danmarks Radios P3. Også han forsøger at dæmme op for decibel-bombardementet med et par ørepropper. Men ellers smiler han saligt hen for sig og ser ud til at nyde det energiske show.

Sneum var også med dengang i 1978, da punken var ung, frisk og flabet. Festivalen på Husets Musikteater i Aarhus samlede syv danske bands. Alle orkestre, som var blevet inspireret af punkens udtryk og attitude.

De to festivaldage i 1978 blev gennemfotograferet af Jan Sneum, som dermed dokumenterede et stykke musikalsk Danmarkshistorie. Nu er han 73 år, og han besidder stadig den åbne og fordomsfri tilgang til musik, som har kendetegnet hele hans virke.

Jan Sneum måtte til Aarhus

1978: Det var bidende koldt, og der lå snedriver overalt i byen, da Jan Sneum torsdag aften den 9. november ankom til Huset i Vester Allé. Han var rejst til Aarhus sammen med to kammerater, den ene var fotografen og grafikeren Peder Bundgaard, den anden var journalist på musikbladet MM, Niels Kongshaug. De tre fyre skulle overnatte hos venner i et kollektiv på Grenåvej. Det her ville de ikke gå glip af.

Skolelærer og rockentusiast. Jan Sneum omkring 1978 i sin tidstypiske hippiepels. Han var ikke en del af punkmiljøet, men musikken interesserede ham.