2017 – er du med?

Der foregår i øjeblikket noget debat om Aarhus2017 katalyseret af Bendedicte Strøms afgang fra posten som kommunikationsdirektør.

640x320-christian-dietrichsen

Af Christian Dietrichsen, Montanagade 64, 4.th. tv., Multikunstner og Projektleder Rethink Human Being
Læserbrev bragt i Aarhus Stiftstidende – Fredag den 28. februar 2014

Se videoen om Aarhus Alternatives Festival

Jeg vil godt bidrage til at dreje debatten hen i retning af vores fælles ansvar i Region Midtjylland for Kulturhovedstadsprojektet , vores ejerskab, engagement og aktive deltagelse i at gentænke, forandre og skabe et skelsættende projekt.

Jeg ikke har nogen indsigt i, hvordan arbejdsgangen i ledelsestrekanten for Aarhus2017 har fungeret, men kan sige, at jeg personligt har haft nogle fine og frugtbare møder med alle tre.

Jeg ser Rethink som en herlig gave i form af en udfordring. Det en mulighed for at tage netop dét op til overvejelse, som DU (og jeg) har lyst til at tage op. Det er en udfordring til at gentænke os selv som mennesker, fællesskaber og institutioner. Tak for den Trevor D, det er sgu fedt!

Pengene
Det er egentligt ret simpelt. Lige nu har Fonden Aarhus 2017 sikret 200 af de 500 mio. kr., der er budgetteret med, og vi venter alle sammen på Bjarne Corydon. Derfor er det fuldt forståeligt, at 2017 ledelsen ikke kan komme med klare udmeldinger om ambitionsniveau og retning. Set i det lys er det derfor en utrolig vigtig satsning, at Fonden nu frigiver 22 mio. til strategiske projekter. Det er en modig beslutning, og det er en nødvendig beslutning, for at vi kunne komme et skridt videre.

Men i øvrigt er det likvide budget på en halv milliard ikke nær så interessant, som noget, jeg vil kalde »det skjulte forandringsbudget«. Det er et budget, der er lige præcis så stort, som vi hver især vælger at gøre det til, hvis vi tager udfordringen om gentænkning til os. Et eksempel er, at man på Aarhus Universitet er ved at udvikle nye udannelser i forbindelse med 2017, de uddannelser er ikke med i det likvide budget, men de er med i »det skjulte forandringsbudget«. Hvis DU vælger at gentænke din arbejdsplads, dit familieliv, dit mindset eller dine spisevaner, så er det også med i »det skjulte forandringsbudget«. Sagt på en anden måde: Hvis 1,3 mio borgere i Region Midtjyllannd vælger at tage udfordringen om gentænkning til sig, er de 500 mio. en dråbe i et hav af forandringkraft!

Ledelse
Der bliver i medierne i disse dage efterspurgt ledelse af 2017, men det man ikke har forstået, hvis man synger med på dét kor, er, at 2017 er en ramme for forandring, hvor DU kan lede dig selv i en ny retning, hvis du tør! DU kan vælge, som nogen gør, at sidde på DINE hænder og vente på, at mor & mor kommer og fortæller DIG, hvad man skal med DIT liv. Eller, DU kan bruge dette delvist finansierede puste- og handlerum til at finde ud af, hvad DU gerne vil ændre, og så i øvrigt komme ind i kampen og gøre noget ved det!

Og mens vi er i gang, kan vi ligeså godt tage fat på den med kvinderne og tilflytterne, som der også bliver snakket om i krogene. Ja, indtil videre har 2017 kun ansat kvinder og endda en ledelse, der kommer helt fra København og England. Kom over det og kom videre! …og hvis DU mener, at man som tilflytter (eller kvinde) har brug for hjælp til at etablere sig, input til forstå sit nye nærmiljø eller støtte generelt, så synes jeg DU skal tilbyde den støtte og hjælp!

Aarhus2017 er som sagt en invitation til at gentænke os selv som mennesker, fællesskaber og institutioner. Men en fest bliver jo som bekendt kun rigtig god, hvis folk tager imod invitationen – hvis de dukker op til gildet og sætter sig selv i spil. Gør DU?

Ps: Hvis DU er en af dem, der lige nu sidder og er ved at færdiggøre en strategisk 2017 ansøgning med deadline søndag, så vil jeg sige, at DU rocker for vildt. DU er megasej, og jeg ønsker DIG alt muligt held med at forandre og skabe nyt!