Kom godt i gang med indspilning og mix
Temaaften for selskabsmusikere
Sted: Låsby kro
Tid: Mandag d. 28. april kl. 19-22
DMF-Århus værter som sædvanlig med en forfriskning til de fremmødte.
Der er ingen tilmelding – Alle er velkomne
Ved temaaftenen på Låsby kro, mandag d. 28. april, får vi besøg af musikeren, produceren, journalisten og underviseren Nils Harbo, der også er grejredaktør på fagbladet Musikeren.
Han vil gennemgå faldgruber og muligheder i musikproduktion og give eksempler på god lyd. En inspirationsaften med masser af tips og gode råd til musikoptagelser og demoer.
Kom godt i gang med indspilning og mix
En inspirationsaften med tips og tricks til bedre lyd på musikoptagelser, demoer og mix.
For gør-det selv-musikeren, der enten står foran anskaffelse eller lige har anskaffet udstyr til musikproduktion og hjemmeoptagelser – og nu vil et skridt videre.
Nødvendige værktøjer
Efter en kort introduktion, vil de forskellige værktøjer til indspilning i detsemiprofessionelle studio blive gennemgået: Computer/hardware og software, musikproduktionssoftware (Cubase, Logic, ProTools, Live, Reasonm, Cakewalk etc). Vi kommer til at snakke lidt om lydkort og audiointerface, samt akustik,mikrofoner, hovedtelefoner og studiemonitors.
Deltagerne vil høre om elementer, der er med til at skabe en god lyd: det rette mikrofonvalg, indspilningsteknik, equalizering, rumakustik, compressor/limiter, analog versus digital lyd er eksempler på emner, der tages op.
Der gives praktiske tips og råd til at lave bedre optagelser: Hvordan får man perfekt vokallyd? Hvordan får man guitaren til at klinge rigtigt? Hvad er hemmeligheden bag god trommelyd? Hvordan producerer man et helt track fra bunden? Hvor vigtig er valget af studiomonitor? Hvordan blander man akustiske og elektriske instrumenter?
Mix og mastering
Mixteknik gennemgås med fokus på de forskellige udfordringer, der ligger, når man skal lave et mix med en tæt eller stor, bred, vibrant lyd og ”cool sound” – både til radiobrug, MP3, Internet m.v. Fokus på god vokallyd, vokalcompressor, EQ, De-esser m.v. og gennemgang af mixsituationens forskellige stadier: opsætning, approach, lydstil og lydfilosofi, frekvensfordeling, spredning af instrumenter og lydbillede, placering af vokal, effekter, compressor, rum, delay mv.
Mastering er normalt omgivet af mystik. Men hvor svært kan det være? De enkelte dele i masteringprocessen gennemgås kort, således at man har bedre overblik over, hvad man gør. Et kig på lydforbedring, imitering/compression, frekvensområde, stereospredning, ”punch” i lyden, metadata og koder (PQ, ISRC, MP3 osv.). Studiemonitors, akustik, lytteposition mv. vil også blive gennemgået.
Der falder en masse gode råd af fra en erfaren instruktør og gives gode tips til professionel musikproduktion. Du kan evt. medbringe egne produktioner (MP3, waw el. CD) og få en evaluering.
Instruktør: Nils Harbo
Musiker, producer, journalist. Driver produktionsselskabet og musikstudiet Techpoint.
Er grejredaktør på fagbladet Musikeren. Har årelang erfaring i arbejde med indspilning, mix og computere og står bag en række cd-udgivelser. Nils Harbo har undervisningserfaring fra bl.a. DMF-kurser, ArtLab og Rytmisk Musikkonservatorium og er forfatter til en lang række artikler, instruktionsvideoer og clinics om studietekniske emner.
www.techpoint.dk