Aarhus Calling for tredje gang

640x360-aarhus-calling-001

En af Danmarks vigtigste begivenheder for kommerciel sangskrivning hedder Aarhus Calling. Lige nu er planlægningen i gang af tredje udgave af den succesfulde årlige event i 2017, som atter bringer internationale stjerner sammen med vores hjemlige talenter.

Af: Lars Knudsen, DMF Aarhus. Foto: Cécile Desaint

”Jeg elsker min by, for fa’en… og jeg vil aldrig flytte fra Aarhus!”, siger musiker, producer og sangskriver Rewan Riko. Sammen med sin kollega Claus Holm driver han til daglig firmaet Brand New Records, hvor de skriver, producerer, udgiver og pitcher sange, som efterhånden har fundet vej ind på hitlisterne rundt om i verden. ”Da vi var 17-18 år og nystartede, fik vi at vide, at vi skulle rejse ud, hvis vi havde ambitioner på den internationale musikscene. Det vil vi ikke. Vi bliver her og trækker udlandet til Aarhus”. Dermed er han inde ved kernen af ideen bag projektet Aarhus Calling,

Stjerner falder for Aarhus

Aarhus Calling er en årlig tilbagevendende sangskrivercamp, med fokus på kommerciel sangskrivning. Prominente, internationale sangskrivere og producere kommer til byen, og i en uge op til SPOT festivalen, arbejder de sammen med både fremtrædende danske kollegaer og unge talenter. ”De udenlandske stjerner er meget imponerede over de muligheder, vi har i Danmark for at få støtte til at lave høj kvalitative kultur og musikprojekter. DPA, Promus, Aarhus Musikpulje, Statens kunstfond og også DMF har støttet, for bare at nævne nogle eksempler. Vi afholdt den første Aarhus Calling i 2015 med masser af international ros og positive tilbagemeldinger omkring hele set-uppet, energien imellem deltagerne, synergien med SPOT festivalen og hele ”Aarhus viben”, som vores udenlandske stjerner faldt pladask for”.

640x360-aarhus-calling-chief-one

Succes fra starten

Aarhus Musikskole lagde lokaler til de 12 unge danske talenter, otte etablerede danske navne og 12 internationale gæster, som deltog på den første Aarhus Calling i 2015. Navne som Peter Wallevik, Tommy G, Dsign, Che Pope, Cutfather, Remee, Herbie Diamond Crichlow, Paul Kennedy – som står bag hits og har samarbejdet med bl.a. John Legend, Jay-Z, Eminem, 50 cent, Backstreet Boys, Robin m.fl. På campen blev der skrevet og produceret i vidt forskellige genrer, og det resulterede i, at der siden kom aftaler i hus bl.a. med Kanye West og til det stærkt voksende asiatiske pop marked.

Samarbejde fortsætter

”Hjertet i Aarhus Calling er, at vi gerne vil medvirke til at udvikle flere danske og lokale talenter, så vi kan bringe vores by og land på verdenskortet,, og sammen lukke dørene op for trafikken af kommerciel sangskrivning imellem den danske og internationale branche”. Rewan fortæller, at der siden den første Aarhus Calling er opstået en del løbende samarbejde og ”hold” af danske og internationale deltagere, som til dato faktisk stadig arbejder sammen. ”Folk kender hinanden, ringer til hinanden, mødes i studierne herhjemme, i USA, i England. Vi har skabt et internationalt samarbejde, og det er jeg personligt rigtig glad for og stolt af”.

640x360-aarhus-calling-002-cutfather

2016

I starten af maj 2016 havde Aarhus Calling for andet år i træk besøg af topproducere og sangskrivere fra nær og fjern. Endnu en camp forud for SPOT festivalen hvor der blev coachet og arbejdet sammen på kryds og tværs – denne gang i studierne på Det Jyske Musikkonservatorium. Igen var der inviteret stærke navne fra toppen af poppen – f.eks. Kara Dioguardi som er dommer i American Idol og har skrevet sange til Britney Spears og Christina Aguilera. Og Kendrick Dean som arbejder sammen med Usher og Chris Brown. Danske Cutfather, som er en vigtig del af netværket i Aarhus Calling, mener, at succeskriteriet er at få skrevet en sang, få den afsat til en artist og i sidste ende lande som nummer ét på hitlisterne. Resultaterne af den anden Aarhus Calling var til at tage og føle på med Nik & Jay’s nummer ét på den danske Airplay Chart, sangen Magisk, der blev skrevet på engelsk under Aarhus Calling 2016 og senere oversat til dansk og produceret af Rewan Riko og Claus Holm.

Internationalt  gennembrud

For nylig kunne Rewan og folkene bag Aarhus Calling igen lade propperne springe og fejre det helt stort hul igennem for en Aarhus Calling sang. Amerikanske Ricky Martin og den columbianske superstjerne Maluma har nemlig indspillet og udgivet sangen Vente Pa’Ca, som også gik til tops og med den officielle video allerede nu har over 100 millioner views på YouTube. Sangen er skrevet på 2016 campen af Anne Judith Stolle Wik, Ronny Vidar Svendsen, Chief One, og Carl Ryden. Rewan håber på flere gode Aarhus Calling resultater i fremtiden, da han fortæller, at sange ofte er et par år undervejs, fra de er skrevet, til de kommer igennem publishers og bliver pitchet, solgt og udgivet af store kommercielle labels og kunstnere.

640x360-aarhus-calling-003

Samme model – med mere på

”Vi har i al beskedenhed skabt en model for dette projekt, som fungerer. Så vores ambition er at fortsætte denne succes. Vi arbejder på at rejse den samme økonomi, som projektet har kørt med hidtil, så vi igen kan fokusere på vores talentspor, tilsat danske og udenlandske top navne. Vi har et ønske om igen at få besøg af relevante, udenlandske publishers under eventen. Og så vil vi gerne kunne udvide med også at tilføje deltagelse fra udøvende kunstnere, som er interessante at skrive for. Så vi dermed inddrager konkrete kommercielle kunstnere i skabelsesprocessen.

De store kendte stjerner fra USA, som vi har haft med på campen, er vant til store luksuriøse studier og forhold. Vi ser, at de faktisk får rigtig meget ud af at komme ud af de rammer og være i et hyggeligt aarhusiansk chillede arbejdsmiljø… sår’n helt nede på jorden. Vi gør meget ud af at være gode værter, og vores internationale deltagere elsker det og vil gerne komme igen”.

Rewan har indgået et samarbejde med Det Jyske Musikkonservatorium’s sangskriver linje om et forløb fra nytår og frem til næste Aarhus Calling i maj 2017. Internationale stjernenavne og nummer ét hitlisteplaceringer til trods så er målet for ham faktisk at hjælpe nye talenter ind i den kommercielle musikbranche. Er du interesseret i at deltage i næste Aarhus Calling, kan du læse mere på www.aarhuscalling.com