Allan Mortensen om ny CD og hans ungdom i Aarhus

Kurt Baagø har interviewet Allan Mortensen om den nye CD med Jens Jefsen Trio og i den forbindelse har Allan Mortensen fortalt om sin grønne ungdom i Aarhus, hvor han i en meget ung alder begyndte at spille traditionel jazz og senere sang et yderst blandet repertoire med et band til bondeballer.

> Allan Mortensen interview med Kurt Baagø

>> Allan Mortensen om soulmusik i Kaabers musikforretning i 60’erne

>> Allan Mortensen – Om Knock On Wood

>> Allan Mortensen – om at synge på engelsk og dansk

>> Allan Mortensen fortæller om samarbejdet med Palle Mikkelborg

>> Allan Mortensen og Veronica Mortensen

>> Allan Mortensen & Jens Jefsen Trio – CD-mix – With You In Mind

Danmarks stærkeste soulstemme gennem 50 år er tilbage på nyt album. ’With You In Mind’ hedder albummet, hvor vi efter mange års udgivelses-pause igen kan høre, hvor fed en soul- og jazz-stemme Allan Mortensen i en alder af 70 stadig besidder. – Med sig på ’With You In Mind’ har Allan Mortensen, jazzbassisten Jens Jefsens Trio. Hvormed en ring kan siges at være sluttet: Allan Mortensen og Jens Jefsen spillede sammen, allerede sidst i 1960’erne i den århusianske jazz-rock-soulgruppe Tears med saxofonisten, Holger Laumann.

Allan Mortensens stemme har været her i det meste af det sidste halve århundrede.
Musikalske Venner, Voldsom Volvo, Judas i den første danske opsætning af Jesus Christ Superstar, jazzrock-gruppen Midnight Sun, vokalgruppen, Hans Mosters Vovse, Allan Mortensen har været vidt omkring i genrer og sammenhænge.

I de senere år, har Allan Mortensen sunget flittigt i landets spillesteder med jazz-bassisten, Jens Jefsens Trio og i det tidlige forår, 2017, var Mortensen/Jefsen klar med albummet, With You In Mind.

Tempo Kvintetten – med John Bach, trommer, Hans Kurt Pedersen, guitar, Jes Halding, bas, Allan Mortensen, trompet og Per Fogh, sax.

Allan fortæller om tiden i Aarhus

Allan Mortensen fortæller om sin grønne ungdom i Aarhus, hvor han i en meget ung alder begyndte at spille traditionel jazz og senere sang et yderst blandet repertoire med et band til bondeballer.

– Mange i min generation husker nok hvad de foretog sig den dag de fik at vide at John F. Kennedy var blevet skudt!
Det er i dag nu 53 år siden. Jeg har jo siden jeg blev konfirmeret spillet til bal på kroer og forsamlingshuse. Det var med vores band “TempoKvintetten”.

– Vi spillede netop til bal fredag d. 22. nov. 1963. Det blev overvejet om vi skulle stoppe – men arrangøren valgte, at vi skulle fortsætte. En af mine mange favoritsange var Armstrong/Mills Brothers “My darling Nellie Gray”. Så lavede jeg straks teksten om, så “Oh, my poor Nellie Gray, they have taken you away.” blev til: “Oh , my poor J.F.K. they have taken you away”! Måske ikke synderlig god smag, men meningen var i hvert fald ærlig nok.

Kaabers musikbutik i Ryesgade

For Allan Mortensen begyndte dét med soul i musikbutikken, Kaabers i Ryesgade i Århus, hvor den senere radiomand, Leif Wivelsted, midt i 60erne skaffede plader med Aretha Franklin, Otis Redding, Ray Charles og andre amerikanske soulnavne hjem fra USA.

Hvor lang tid siden er det egentlig, at dit navn sidst har stået på cover´et af et album?
– Det er rigtig mange år siden. Det er ikke sket i dette årtusinde. Vi skal tilbage til 1990, så det er pænt mange år siden. Men jeg har spillet med Jens Jefsen Trio i nogle år og vi hygger os med det. Jeg spillede sammen med Jens Jefsen i slut 60erne i Tears og vi begyndte at spille sammen med trioen.

– Jeg søgte nogle penge hos forskellige forbund, og vi fik så mulighed for at lave en CD, og nu er den så kommet på gaden. Det er så blevet en plade i jazzgenren, men jeg har jo haft jazzen med i hele min karriere. Jeg hælder nok mest til jazz og soulgenren. Vi kalder engang imellem projektet ’En soulsanger i en jazztrio’.

Holger Laumann og Tears i Rådhusparken i Aarhus 1973

Hvordan gik det til at du kom med i Ghost Riders?

– Jeg var inde for at høre Ghost Riders og Holger Laumann på Karavellen i Aarhus, og Holger sang nogle af numrene, men så tog jeg mod til og gik op og snakkede med dem bagefter og spurgte om ikke de skulle have en fed sanger med, fordi det var lige sådan noget jeg havde lyst til at synge. Ja, vi kan da prøve at mødes i morgen ude i Aabyhøj, hvor Holger boede. Jeg sang bl.a. et Spencer Davis nummer og så sagde de, at jeg var med. Derefter gik resten af sig selv. Og jeg kan ikke sige hvor taknemmelig jeg er for det. Når man tænker på de unge i dag, som prøver at skabe sig en karriere inden for musik, ’Godt jeg ikke er tyve år i dag’. Jeg har været så priviligeret hele mit liv. Efter det med Holger, så har det ene taget det andet og jeg har fået større og større tilbud og har haft noget at lave hele livet, og jeg er vildt taknemmelig for det.

Om at synge på dansk og engelsk

På det ny album, ’With You In Mind’ synger Allan Mortensen nærmest soul til Jens Jefsen-trioens jazz-akkompagnement, og Allan Mortensens stemme og dens alsidighed, tager udgangspunkt i, at han også varierer mellem at synge på dansk og på engelsk.
– I 60’erne hvor jeg spillede med danseorkesteret Tempokvartetten spillede vi sange som ’Slentre gennem regn’ og ’Når lygterne tændes’, og sådan nogle melodier kan jeg stadig godt lide. Og på mine tidligere LP’er oversatte jeg engelske numre og lavede danske tekster til dem. Og det kan godt være noget rod at man både synger på engelsk og dansk, men sådan er det jo. Jeg går meget op i at udtrykke ’ordene’, mere end bare at trykke mig selv af. Det er ’sangen’ jeg gerne vil levere til publikum.

Knock on wood

Sidste nummer på det ny Allan Mortensen/Jens jefsen Trio-album er Eddie Floyds gamle soulklassiker, Knock On Wood, et nummer Mortensen har sunget, siden han i sine helt unge dage kom med i den århusianske gruppe, Tears.

Du må have sunget den mange gang siden du sang den med Ghost Riders/Tears.
Ja den har lige som altid været der, og den er jo nem at gå til og den har altid været populær. Så den har jeg sunget i mange sammenhænge og med forskellige bands gennem årene.

Om samarbejdet med Palle Mikkelborg

På To Open Up My Heart, er der gæsteoptræden af ingen ringere end trompetisten, Palle Mikkelborg, og på det ny albums titelsang synger Allan Mortensen i øvrigt sammen med datteren, jazzsangerinden, Veronica Mortensen.

Veronica Mortensen

Er der også ting du har måttet sige nej til?
– Jo, det har der været, men jeg mærker efter: Kan jeg bidrage med noget? Kan løse den opgave? Ellers siger jeg pænt nej tak.

Jeg har læst at du engang har sagt nej tak til at blive discokonge i Tyskland.
– Det helt rigtigt. Efter jeg lavede ’Musikalske venner’, så fik mit danske pladeselskab kontakt med nogle tyske selskaber, som jo i forvejen havde Gitte Henning og Dorte Kollo. Det var i den tidlige discotid, og så fik jeg en kontrakt og en aftale med et tysk selskab, og jeg var nede og indsynge en singleplade, en A-side og en B-side, og lidt senere var jeg dernede igen og indspille en anden, men da jeg stod i studiet og vi var færdige med den anden, så tænkte jeg: ’Tænk hvis det her går hen og bliver et hit’. Så skal jeg rejse rundt i Tyskland og synge det her lort, og det løb mig koldt ned af ryggen. Så sagde jeg: Vil I ikke godt lade være med at sende det her ud, og jeg vil gerne løses fra den her kontrakt. Det kan godt lyde vanvittig blasseret, men det er fordi jeg skal have mig selv med i det. Ellers er det ligegyldigt.

>> Du kan også følge Kurt Baagø på SoundCloud