American Westcoast på Jysk

American Westcoast på Jysk

640x360-michael-kratz-michael_01

Lige siden barndommen, har 41 årige Michael Krätz drømt om et liv som professionel musiker. Drømmen spirede, da han listede sig til at spille på sin fars gamle trommesæt i øvelokalet, i kælderen under familiens hus i Vildbjerg.

Af Jann Guldhammer – formand i Herning – www.dmf-herning.dk

Michael Krätz har siden 1999 været professionel trommeslager i adskillige orkester. I 2012 tog han et endnu større musikalsk skridt. Trommerne blev sat på loftet til, fordel for guitaren og en placering i rampelyset, yderst på scenen.

I øjeblikket er han ved at indspille nyt materiale til sit andet soloalbum. Vi fik lov til at besøge ham midt i indspilningsprocessen. Ikke i et studie, men i private hjemlige omgivelser i et roligt regnvådt villakvarter i Vildbjerg.

Det er en afslappet Michael Krätz, der tager imod i døren. Casual klædt, og med Addidas klipklapper på fødderne. ”Vil du ha en kop kaffe” spørger han og trykker på knappen til det indbyggede kaffebryggeri i rustfrit stål, som er placeret over ovnen i det store lyse køkken. Vi sætter os ned ved køkkenbordet, hvor snakken hurtigt falder på Michaels debut album ”Cross that line” som udkom i marts 2012. Det var fantastisk at få pladekontrakt med Sony. Han havde store forventninger til samarbejdet, og underskrev en aftale, hvor han, set i bakspejlet, nok var lidt for naiv og grebet af stemningen. I dag er han fri af kontrakten med Sony, og er i gang med at indspille musik til en ny udgivelse, denne gang på eget label.

Kendt uden at vise sine boller
Michael er kommet til en erkendelse af, at det ikke er nok at komponere gode sange og lave et flot produceret album, for at slå igennem. ”Hvad hjælper det, hvis ingen hører musikken?”. Det er stort set umuligt at få airplay. Han har prøvet at komme med på f.eks. Spot Festival, hvor han blev fravalgt fordi han var for gammel. ”Hvad fanden er det for noget?” spørger han retorisk. Hvor er vi henne, når man skal gå langt over grænsen for at få en plads i medierne? Lukas Graham viser sine boller på twitter og Medina optræder splitternøgen. Skal jeg virkelig optræde med en stiv pik, som guitar stativ, for at få plads i medierne? Det er ikke rimeligt! Jeg vil bare gerne være kendt for, at være ham, der skriver god westcoast rock og laver en gennemført live performance sammen med et fantastisk band.

Selv om jeg er født og havde mine første leveår i København, er jeg alligevel opdraget på den jyske muld, hvor man gør sig godt ved at holde benene solidt plantet på jorden. Selv om jeg efterhånden har spillet over 5.000 job, går jeg stadig ned og taler med det publikum, der kommer for at lytte til min musik. Det er vel også derfor, jeg har en fanbase, på over 10.000 personer. Vi har gang i et holdspil, og jeg kan godt li at tale med mit publikum.

Stor succes i Tyskland
Michael Krätz fortæller, at han har stor succes syd for grænsen. Han har netop afholdt en stor koncert dernede, og nu ser det ud til, at der er en større turné under opsejling. Tyskerne accepterer, at hans tyske ikke er så godt. Ved koncerten havde han lært sig en sætning, og spurgte publikum, om han skulle tale dansk eller engelsk til dem. De forstod humoren, og foreslog jublende, at han skulle tale engelsk. Michael glæder sig over mulighederne i Tyskland, som han med stor ydmyghed vil tage imod. Som konsekvens af succesen i Tyskland, udsendte Michael Krätz derfor en EP i Tyskland i november 2013.

Indspilning på 1. klasse
Michael Krätz har valg at gå 100% efter musikken. Tidligere havde han job ved siden af sin musik, det har han droppet og er nu i fuld gang med at indspille nyt materiale. Eller rettere ”musikalske sjælevenner” er i gang med at indspille nyt materiale. Michael hader at opholde sig i studiet, han synes det er både kedeligt og uinspirerende. Rigtig meget tid i et studie er ventetid. Der skal findes akkorder, eller den helt rigtige lyd til et keyboard. Kort sagt, studiearbejdet overlader han til dem, som elsker at nørde med musik og lyd.

Han skriver sine sange ved et skrivebord, som han har arvet efter sin mor. På bordet ligger hans mobil, hvorpå han indspiller sine kompositioner, med sin akustiske guitar og sprøde rockstemme. Derefter sender han mp3 filen til sin producer, Kasper Viinberg, som laver et arrangement og udvider harmoniseringen. Michael mener, at han dybest set er trommeslager og som sådan ikke har forstand på harmoni og akkordsæting. Det lader han andre om.
Når arrangementet er på plads, sendes session-filen til trommeslageren i Michael Krätz’s band, Kasper Langkjær. Når han er færdig med at lave sine tryllerier, sendes en ny session-fil af sted til tyskland, hvor guitaristen i bandet, Christian Warburg i øjeblikket er på turne med Paul Young. Her lægger han sine guitarspor på optagelserne. Også Michael Landau lægger guitarspor på produktionen. Først derefter møder Michael i studiet i Aarhus, for at synge sin leadvokal. Når det hele er samlet, sendes sessionen videre til Los Angeles, hvor Co Producer David Garfield, laver ”the final touch”. Han tilføjer keyboards, kor og hvad han nu ellers finder på. ”Er det ikke fantastisk?” griner Michael – ”alt imens går jeg rundt i Vildbjerg og drikker kaffe”.

På spørgsmålet om ikke han på den måde laver en coverversion af sin egen musik siger han, at hans interesse først og fremmest ligger i kompositionen. Hans fokus er, at fortælle en historie fra sit liv, om sine følelser eller sine holdninger og sætte en melodi til. Selve processen med at sætte det i arrangement, har han overladt til sine såkaldte ”musikalske sjælevenner”. De ved præcis, hvad det er for et udtryk han ønsker. Selvfølgelig har han option på det endelige resultat, som han skal kunne stå 100% inde for. Derfor er han også med i hele processen, hvor det færdige resultat skal mikses og masteres.

Ny EP udsendes på vinyl
Der bliver stadig lavet gode gamle vinyl-plader. Da det stort set er umuligt at sælge CD’er i dag. Hvorfor så ikke udgive på vinyl, siger Michael. Han har planlagt at udgive en EP, som skal ligge klar til julehandlen 2013. Det ligger ikke helt fast, om der bliver 2, 3 eller 4 numre på EP’en. Foruden EP’en, vil man også kunne downloade de nye numre fra Michael Kratz via internettet.