Ann-Mai-Britt Fjord – 60 år

Klezmermusiker og historiefortæller

Navnestof: Ann-Mai-Britt Fjord – 60 år den 15. august 2018

Musiker, sanger og fortæller Ann-Mai-Britt Fjord – den ene halvdel af Klezmerduo – fylder 60 år onsdag den 15. august 2018.

Af: Lene Galsgaard.

Trangen til at skabe fortællinger har præget Ann-Mai-Britt Fjords tilværelse – til stor glæde for mange, såvel i Danmark som under koncerter, forestillinger og workshops rundt om i verden.

Barnedrømmen om at skrive historier blev midt i journalistuddannelsen erstattet med Århus Teater Akademi og byens sprudlende alternative teaterverden. Senere suppleret med en bachelor i dramaturgi fra Aarhus Universitet og fem år som fastansat højskolelærer i teater på Testrup Højskole. Hun har været skuespiller og instruktør på teaterprojekter i ind- og udland, og sideløbende i snart 30 år skuespiller og musiker i Danseteatret Nordenfra. Hendes sceneerfaring nyder mange godt af, bl.a skolernes KulturCrews under Levende Musik i Skolen samt Dansk Musikerforbunds medlemmer, når de deltager i hendes workshops i præsentationsteknik og fortælling.

Det blev dog harmonikaen, den musiske fortælling og rødderne i en kendt, vestjysk spillemandsslægt, der i det lange løb vandt. Og da Henrik Bredholt dukkede op på scenen med sin sopransaxofon, var grundstoffet til en frugtbar duo samlet.

Med inspiration fra rejser i det gamle Østeuropa, var Klezmerduo blandt de første til at introducere klezmermusikken i Danmark sidst i 80’erne. Siden har de underholdt børn, unge og ældre over det ganske land – i skoler, forsamlingshuse, kirker og kulturhuse samt på spillesteder, konferencer, kongresser og ved private fester. Et pænt stykke over 100 koncerter om året – foruden fire CD’er samt diverse radio-og TV indslag. Duoen har optrådt i de fleste europæiske lande samt i Israel, USA, Argentina og på Cuba.

Klezmermelodierne er intense og livsglade, men også smertelige musikfortællinger – der ”ler med det ene øje, mens det andet græder”. Krydret med anekdoter og fortællinger, kan de få en fyldt sal til at sidde intenst stille – eller få flere hundrede gæster til at springe op i fælles dans. Som Ann-Mai-Britt selvfølgelig instruerer. Inspirationen hentes rundt om i verden og gennem et stort netværk, som bl.a. omfatter to af Polens førende folkemusikere. Sammen med Klezmerduo udgør de gruppen Eastwind. Igennem de sidste 5 år har Eastwind givet koncerter og spillet op til dans herhjemme og rundt omkring i Europa med den multietniske musik fra især Bukovina, Moldavien og Transylvanien

Også de jødiske samfund sætter stor pris på Klezmerduos fortolkninger af klezmermusikken og de jiddische sange ved koncerter, fester og klezmerfestivaler rundt om i verden. For nyligt gav duoen succesfulde koncerter for holocaustoverlevere i Israel, og er næste år inviteret til at optræde på verdens største Klezmerfestival i Safad i Israel. Duoens musikalske fortællinger, f.eks. ”Oktober 43” om de danske jøders flugt til Sverige under 2. verdenskrig, er meget efterspurgte – også blandt jøder. Og duoens deltagelse i Edinburgh Festivalen 2017 gav invitation til en turné til alle jødiske menigheder i Skotland næste år.

Gennem de seneste 10 år har den mundtlige fortælling fået større plads i Ann-Mai-Britt Fjords univers. Efter den 2-årige uddannelse ”Storytelling for Life” (v. Inger Lise Oelrich), blev hun inviteret med i European Storytelling and Peace Council, der består af 20 fortællere fra Europa og Israel, der inspirerer hinanden, udbyder workshops, fortælleevents m.v. Ann-Mai-Britt har medvirket som musiker og fortæller på en lang række større, internationale fortællesymposier, bl.a. på International Scottish Storytelling Festival 2017. Underviser desuden i fortællekredse og fra efteråret også på det nyoprettede Fortælleakademi på Vestjyllands Højskole.

Oplev mere på www.klezmerduo.dk