DMF Upcoming: The White Dominos

640x360-twd-efteraar-2016

”Der var ingen i bandet som kunne spille. Helt ærligt, det lød godt nok ikke særlig godt, da vi spillede vores første koncerter, helt i starten”.

Af: Lars Knudsen, DMF-Aarhus. Foto: Jesper Bergmann.

Sådan tænker Aarhus bandet, The White Dominos, tilbage på opstarten for fire år siden – men meget er sket efterfølgende. Det gode gammeldags lange seje træk, hvor rockmusik bliver skrevet ved utallige timer i øvelokalet. Musikere bliver hærdet af kilometerne på landevejen. Og bands spilles sammen af masser af optrædener på alle de store og små scener, man overhovedet kan komme til. Det har vi en række fine, jyske eksempler på – bands som The Blue Van, Go Go Berlin, Velvet Volume og i den dur. Og det ulmer stadig i vækstlaget. The White Dominos er et af de nye talentfulde bands, der på samme måde skaber sig selv og presser på nedefra for at komme frem og udleve rockambitionerne.

Helt fra bunden

Guitarist Daniel Potts søgte i 2012 rundt på Aage Jensen/4Sounds web forum, hvor han fandt sammen med trommeslager Mads Beck og tidl. bassist Casper Dølby,om at lave et band alá Wolfmother, Black Keys, Rival Sons. De havde en ide om en vokalist/guitarist med en lys stemme, der kunne skrige på den fede måde. ”Hvis vi havde haft nogle super gode til audition inden Jonas Sharpe kom ud i øveren, så var det slet ikke sikkert han havde fået lov at komme med”, griner Daniel. Jonas fortsætter: ”Jeg skulle synge et The Blue Van nummer, og det lød sikkert helt vildt dårligt, men jeg imponerede dem. For der var ingen i det band, der kunne spille sammen på det tidspunkt. Jeg er faktisk ret glad for, at vi alle skulle lære at spille sammen helt fra bunden”.

Gør-det-selv

Gutterne fik i løbet af 2012 skrevet en håndfuld sange, spillet nogle opvarmningsjobs og i 2013 indspillet deres første 3-track Ep på old school manér. Live optagelser direkte ind på spolebånd, ”for det kunne bare ikke blive rock’ n’ roll og 70’er-agtig nok for os dengang”. Efterfølgende skiftedes Magnus Gaardbo ind på bassen. ”Vi ville ud og lære at spille og lære af de kontante erfaringer, man får sig fra scenekanten. Vi havde to-tre forsøg med at have bookere på, men der skete først noget, da vi selv tog over. Vi fattede egentlig ikke noget om, hvordan musikbranchen fungerede, og vi har prøvet, hvordan det er at smide penge efter folk, hvor det bare ikke blev til noget. Så vi kastede os ud i det selv og er nu over mere end 200 spillede koncerter med The White Dominos”.

Momentum under opbygning

The White Dominos har skelet til et andet af byens rock bands, Go Go Berlin, som tog deres udgangspunkt og tilløb til der, hvor de er nu, ved blandt andet at spille sig igennem alt, hvad der kunne opdrives af efterskoler, højskoler osv. rundt om i hele landet. ”Og det er der, vi er nu. Vi er ved at bygge en større og større fanskare op, som de gjorde, og vi mærker, at vi nu begynder at få positiv respons og henvendelser. Vi vil gerne have målgruppen og fanskaren på plads, inden vi udgiver det første album”. Daniel smiler: ”Vi var, sikkert som alle andre nye bands bare klar til at spille på Smukfest og det hele for to år siden. Men vi har lært, at det nok var en god ting, at det ikke skete dengang. Det er rigtig vigtigt for nye bands at være bevidste om at bygge slagplanen og momentum op på den rigtige måde”.

Spil aldrig over tid

The White Dominos har været med rundt som support for netop Go Go Berlin, på to Danmarksturneer. ”Vi var meget observante, og vi lærte rigtig meget af både bandet og af deres crew og tur manager Tarek August Nielsen. Typer som ham der forklarer tingene sort på hvidt: ”Hvis I spiller over tid, så slår jeg jer ihjel”. Vi gik meget i den tro, at vi var verdens bedste, indtil vi fik nogle ting at vide råt for usødet. Som da en lydmand havde optaget vores koncert og bad os gå hjem og lytte lidt på det. Et wake-up call og som at få en spand koldt vand i hovedet. Noget der får os til bare at knokle endnu mere ihærdigt for tingene”.

Vigtig visuel kvalitet

I 2015 udkom Ep’en ”On to Something”. Fem numre med en, efter deres egne udsagn, lidt mere moderne lyd, og tættere på, hvor de stilmæssigt er i dag. Den blev indspillet i Feedback studiet på Lydhavnen, samt en tilhørende video til nummeret ”Like a Ghost”. Et af bandets trademarks er video’er til musikken af ret høj kvalitet, som det ”femte medlem” Morten ”Lovechild” Kronborg og to af bandets venner, som til dagligt arbejder for M2 Film, står bag. ”Alle kan filme lidt med en iPhone, klippe og lægge det på YouTube. Vi er bevidste om, at det er rigtig vigtigt, at vi brander os på kvalitet i videoerne og det visuelle omkring os. Vi vil gerne fra start løfte det til et professionelt niveau, for der er tonsvis af hjemmegjorte videoer derude, som selv gode bands nemt kan drukne i mængden af”.

Gig swapping

Herefter tog de bilen og kørte til Ungarn. ”Igennem Facebook blev vi, via en fælles bekendt fra en canadisk radiostation, linket sammen med det ungarske band Ozone Mama, som vi fik et samarbejde op at stå med. ”Gig swapping” er en rigtig god måde at få kontakter og hjælpe hinanden med at sætte koncerter op sammen i forskellige lande. Man bliver et bedre band af at køre over landegrænsen. Det med ikke at have noget frihed til at komme væk fra hinanden, det tester bandet af”. Efterfølgende, samme år, blev det til en Europatour i Italien, Slovenien og Ungarn, og i foråret 2016 koncerter i Tyskland og Spanien. ”Hvis ikke vi var tæt knyttet til hinanden i forvejen, efter hele bandet har boet sammen i en lejlighed i Vestergade, så bliver man det af at ligge i ske og fryse i en bus i Sydeuropa”.

Hypen er i gang

I år spillede bandet blandt andet på Gimle’s festival SOUND-TJEK, og efterfølgende på Danmarks Grimmeste Festival og UHØRT-Festivalen i København. Med en stor portrætartikel i Jyllandsposten, ugens ”Kanon” på Karrierekanonen på DR P3, support for Wolfmother, Duné, Band of Skulls og en del omtaler og tilkendegivelser i musikmedierne, er der ved at være en hype omkring The White Dominos, som står ved,hvad der siges om dem – at de har talent for at sluse en god popmelodi ind i en god gedigen omgang rock. Der sker en del for The White Dominos i øjeblikket. Aktuelt står den på efterårstour i Danmark, og numrene forberedes til det kommende debutalbum. ”Vi fokuserer på de mange små succeser, vi har, og det vil bære os frem til muligheden for gennembruddet”, slutter de.