Et farverigt musikliv – HC Vartenberg

Et farverigt musikliv på egen hånd

Af: Lars Borup – foto: Klaus Gottfredsen m. fl.

640x640-hcvartenberg

Han har levet et helt liv med og af musik på godt og ondt. I alle årene som freelancer. Navnet er Hans Christian Vartenberg musiker, kapelmester, komponist, tekstforfatter, foredragsholder, komiker og meget mere.

”Jeg har aldrig hverken været ansat eller indsat. Jeg har bare levet af at spille. Det har absolut ikke været kedeligt, men det har ikke altid været nemt at få det til at hænge sammen som freelancemusiker. Det har ofte været de supplerende dagpenge, der har fået det til at hænge sammen. Med de nuværende a-kasse regler ville det ikke kunne lade sig gøre,” fastslår HC, som netop har rundet de 70 år. ”Musik, kunst, teater og lignende er elementære behov for alle. Alle folkeslag har haft musik. Måske er det luksus, men det er en livsnødvendig luksus,” tilføjer han.

HC og Anders
Han er fortsat meget aktiv på mange fronter. Han leder senior big bandet, Skt. Pauls Band, spiller i mange forskellige sammenhænge som saxofonist og arbejder flere dage om ugen med at instruere revyer og lave solooptræden og holde foredrag.

Allerede da han var 14, tog det fart med musikken. Han spillede i mange ungdomsklubber og lavede et orkester med Anders Errboe, da de gik i 2 G. De blev tidligt involveret i jazzmiljøet. De spillede på den daværende jazzklub Panama og Bent J, hvor man tog sig pænt af de to unge mænd. Især Bent Eriksen involverede sig i de to unge musikere og tog med ud at spille for at lære dem op.

”Egentlig var jeg efter gymnasiet gået i gang med noget andet end musikken. Jeg studerede arkæologi og blev i en periode kaldt ”graveren”. Ofte kom jeg direkte fra nattens musikjobs ud til udgravningerne iført laksko og jakkesæt. Til sidst opgav jeg studiet. Musikken vandt, men jeg er fortsat meget historisk interesseret og besøger hele tiden museer i alle størrelser.” fortæller H. C., som mange oplever som et omvandrende leksikon.

640x360-hc-vartenberg-OM

Østjysk Musikforsyning

 

Kærne
I 1965 kom der for alvor gang i musikken. Frem til 1972 var H. C. Vartenberg medlem af det legendariske orkester Kærne og sideløbende medlem af Peder Pedersens Big Band, som hver eneste uge spillede på Jazzhus Tagskægget. Her akkompagnerede bandet alle datidens mest fremtrædende jazzmusikere, som  altid lagde vejen forbi Århus. ”Det var en lærerig og oplevelsesrig periode,” konstaterer HC.

”I en årrække spillede vi næsten døgnet rundt og mente så, at vi ligeså godt kunne dele Jyllands-Posten ud på vej hjem. Jeg fik også tilbudt et job i et bageri, hvor jeg altid hentede morgenbrød. Bageren mente, at jeg godt kunne tage en tjans hos ham, når jeg alligevel var oppe på den tid af natten. Det blev dog ikke til noget,” siger den forælleglade musiker.

Komik
I 1972 blev Vartenberg medlem af Østjysk Musikforsyning og kom i gang med at spille revy. Det startede i Ebeltoft, fortsatte i Lorry i København og kom senere på Pejsegården i Brædstrup hos Grethe, hvor de i mange år spillede stribevis af revyforestillinger for totalt udsolgt hus. I 90’erne var ØM revyerne Danmarks næststørste i forhold til solgte billetter kun overgået af Cirkusrevyen.

Her fik H. C. Vartenberg chancen for at udvikle sit komiske talent og skrive sange. Det blev til flere hits og pladeudgivelser. Bl.a. skrev han  ”KFUM”. Det var også her han udviklede sine monologer, som hurtigt blev folkeeje. Mange husker f. eks. ”Kanotur på Gudenåen” og HC’s fortolkning af  ”Den gamle Gartner”.

640x360-hc-vartenberg-og-john

H C Vartenberg og John Nørgaard

 

Montørerne
Der var derfor en klar tråd til samarbejdet med John Nørgaard. De blev et forrygende komikerpar, der i hastigt tempo skrev underholdende tekster og undersættelser. Et eksempel var De Muntre Montører, som var et radioprojekt som led i en færdselskampagne for Århus Amt. Budskabet forsvandt dog hurtigt på grund af de to figurer som HC og John fik skabt.

”Mit liv er blevet til på grund af en lang række tilfældigheder. Hele tiden er jeg havnet i noget nyt og livet har ændre retning, dog med musikken som kernen i det hele. Der er dog en svaghed i forhold til den måde jeg har haft mit arbejdsliv. Der har stort set aldrig været tid, plads og økonomi til at forberede sig grundigt nok til de enkelte opgaver. Men det er jo gået,” konstaterer Vartenberg.

Formand
Han har fortsat næsen i mange ting. Han var med til at starte Frivillighuset i Skt. Pauls Gade på Frederiksbjerg. Her er han fortsat formand, og det var også her, han fik startet senior big bandet, Skt. Pauls Band.

”Vi har det hyggeligt og spiller jazzmusik, som vi selv kan lide. Medlemmerne er en slags aspiranter til Sankt Peters Big Band og samtidig et levende århusiansk jazzmuseum,” fortæller HC.

Det er også blevet til andet end det musikalske. Han har været formand for den lokale boligforeningsafdeling i Nordbyen. Privat har han dannet par med maleren og grafikeren Annette Brix og har to sønner, som er vokset om med faderens interesse for historie og musik. H. C. Vartenberg ved meget om mange ting – f. eks. biler. Dette er kuriøst, da han aldrig har haft kørekort. Alligevel har han omhyggeligt studeret bladet Motor og er ganske velbevandret i bilmodeller og motorer. Han har dog for nylig fået eget køretøj i form af en elcykel, som, han nu gør vejene usikre med.
Musik og gode historier

H. C. Vartenberg er fyldt med musik og gode historier om musik. De fleste er sådan set ret sandfærdige. Han ved især rigtig meget om jazz og jazzens historie og har et skarpt øre for musikken og det gode arrangement. Der er stadig masser af ideer og  initiativer i Vartenberg, som fortsat vil være med til at præge det århusianske musikliv.

200x200-hc-vartenberg-birgit-lystager

H C Vartenberg og Birgit Lystager

200x00-hc-vartenberg-fatterpris-0049

H C Vartenberg modtager Fatterprisen