HP Lange om Corona: Et chok i slowmotion

Artikel af Jeppe Abildgaard – Foto: Jeppe Abildgaard / Pressefoto
På en ranch i Djurslands kuperede bakker ligner hverdagen næsten sig selv for den hædrede og anerkendte folk- og rootsmusiker HP Lange. Hestene, fårene og hønsene skal have deres daglige rationer, de 5000 juletræer skal nippes og plejes, og så skal der øves fingerpickning guitar og komponeres nye sange til fremtidens lange række af koncerter. Men weekendernes vante optrædener er der ikke nogen af, og sommerens mange koncerter hænger i en tynd og uvis tråd. Årsagen er vi alle klar over, men hvordan HP Lange har tacklet de mange udfordringer og konsekvenser, som tiden byder, har jeg taget en god snak med ham om.
Før vi går i ’kriseberedskab,’ skal vi lige have sat et par ord på HP Langes vedholdende karriere. Hans Peter Lange er opvokset på Vendsyssels sydøstkyst og har læst musik på Aalborg Universitet, men droppede ud for bare at spille musik. Han boede i New Orleans i et halvt år, mens hans kone læste på universitetet i 1994.
HP beretter: ”På det tidspunkt var det et af de mest voldelige områder i USA, og det begrænsede lidt mulighederne for at komme ud og spille med andre. Men jeg fik en ordentlig dosis og blev dybt inspireret af blues- og rootsmiljøet. Jeg er meget solistisk anlagt og spiller meget ’OneManOneBand’ og har levet af at spille amerikansk folkemusik og roots de sidste 35 år.
Jeg har fået etableret mig således, at Danmark lønmæssigt bare er det bedste sted for mig, men jeg tager også til Norge og Sverige engang i mellem for at optræde. Jeg spiller ikke Chicago og elguitarblues, men er specialiseret inden for den akustiske fingerpickning style. Desuden er jeg også begyndt at tage min banjo med og spille noget mere oldtimer blues. Det har nogle træk, hvor europæisk folkemusik har mødt Afrika på en ret led måde, og det er der jo kommet en fantastisk buket ud af det, som meget af vores pop- og rockkultur bygger på. Denne inspiration og tradition fletter jeg sammen med mine egne sange, som jeg er begyndt at skrive flere af. Mit publikum er mest i alderen 40-80 år, og det er et supergodt publikum, der har prøvet lidt af hvert og har valgt selv at lytte til det her og har fundet en værdi, i det jeg spiller”.
Corona: Et chok i slowmotion
Trods sine mange og erfarne år i musikbranchen har HP Lange dog aldrig oplevet noget lignende som denne udforudsigelige coronakrise, vi nu står i.
”Det er lidt ligesom at få et chok i slowmotion! Hold da op, nu ryger april og så maj. Og så begynder man at tænke på hele sommeren, og festivalerne begynder at aflyse. Forestil dig en sindssygt langsom forskrækkels, kombineret med den store usikkerhed i forhold til indholdet og mulighederne i hjælpepakkerne. Man hopper lidt rundt og prøver at navigere og håber på, at nogle at de små, mere uforpligtende jobs alligevel kan lade sig gøre. Så kommer tankerne om efteråret. Hvor mange af vores arbejdsgivere er der stadigvæk, hvor mange af klubberne har smidt håndklædet i ringen, og hvis folk må komme, vil de så overhovedet komme?”
Økonomi og hjælpepakker
Den musikalske levevej er og har altid været indbegrebet af en vis grad af usikkerhed, og corona har ikke formindsket dette forhold:
”Som en konsekvens af denne usikkerhed satte jeg mig ned en aften og regnede på min økonomi og omstrukturerede lidt på min opsparing og så, hvad jeg måske kunne forvente at få i støtte. Her kom jeg frem til, at jeg kunne overleve til 1. marts 2021, men så havde jeg også mistet hele min opsparing. Men så var det det, og det gav mig faktisk lidt ro. Men i forhold til hjælpepakker har jeg dog ikke set nogle penge endnu, men har været i dialog med en revisor, og der skulle gerne være styr på det. Jeg ved at Koda, DJBFA og DMF arbejder meget på at udrede en masse tvivl og spørgsmål, som musikere og kunstnere oplever. Jeg er sikker på og ved, at DMF har arbejdet benhårdt politisk i den her situation, men jeg synes ikke, at de har været gode nok til at få kommunikeret det ud til os medlemmer. Jeg har været medlem af DMF i 33 år og har aldrig haft så meget brug for dem som nu. Jeg har altid fået hjælp fra DMF, men jeg synes, at det har haltet lidt her på kommunikationsfronten”.
– Hvordan har du brugt tiden under ’krisen’?
”Som freelancer og selvstændig er man altid nødt til at have en god selvdisciplin. Jeg har fastholdt at øve mig og smider en video op på Facebook en gang om ugen. Jeg er også heldig at bo ude på landet. Jeg har 5000 juletræer, der skal trimmes, nippes, stoppes og gødes og to hunde, nogle får, høns, kyllinger og heste, der skal passes. Jeg har også nogle sunde outdoorinteresser som jagt og fiskeri. Så jeg har haft masser at lave og er glad for ikke at bo i en lejlighed. Det har ikke ændret min hverdag synderligt, men selvfølgelig er weekenderne helt anderledes, og jeg har haft det godt herhjemme og har været en masse sammen med familien. Jeg har ikke øvet med andre eller mit band i den her periode. Det her håndspillede musik er noget med at mærke en musikalsk og menneskelig puls. Det er noget, der opstår mellem mennesker, og derfor har jeg heller ikke villet live-streame på kryds og tværs. Det ville ikke fungere for mig”.
– Hvordan tror du, corona kommer til at påvirke musikbranchen?
”Det er nogle der dør. Men der er en grund til, at der er den her branche. Folk vil have kultur, folk vil have underholdning, vi elsker det, og det er noget, der binder os sammen. Men en masse sidebrancher vil også tjene penge på det senere. Det er ligesom en steppebrand, nogle af træerne bliver stående, og der kommer nye skyd op, men desværre er der nogle, der ikke kan være der bagefter, og jeg tror, at det kommer til at tage noget tid. Jeg er dog meget fortrøstningsfuld”.
– Kan krisen ændre synet på musikere?
”Nej, det kan jeg ikke lige se. Men det går op for folk, at det ikke er let at være musiker eller skuespiller eller i underholdningsbranchen. Det er lagt eftertrykkeligt ned. Men der er en form for omsorg og værdisættelse, og når det åbner igen, vil folk ud og støtte det. Men på længere sigt tror jeg ikke, det vil ændre kulturen – der er en naturlig balance i det. Jeg tror heller ikke, at folk i fremtiden står med ansigtsmasker og sådan noget. Jeg håber og tror, at folk vil stå tæt og ånde hinanden i hovedet, imens pulsen kører, og det hele sveder inde på Mojo Blues Bar. Men man må håbe, at samfundet har lært noget af det her, og at det kan bruges til at håndtere influenza i forhold til ældre og et udbrud i fremtiden. Men hvis det kommer en gang om året og lukker spillestederne ned, så skal jeg finde et andet job. Jeg tror dog stadig, at folk vil høre Rolling Stones, hvis de kommer forbi. Dårligt eksempel haha. Men jeg tror, os, der normalt spiller for 100-200 mennesker, hurtigere kommer tilbage til maks”.
Et stop i den musikalske årskarrusel.
”Jeg er forhåbningsfuld for efteråret. Men i 2021 kan der være en udfordring med, at der er rigtigt mange musikere, der skal have deres kalendere til at hænge sammen. Der har ligesom været et ur eller karrusel, hvor det er stoppet, og jeg tror, at det vil tage et par år, før jeg ikke kan mærke det på mine koncerter og mine indtægter. Jeg tror, at det er et godt billede på det. Jeg har lidt jobs i juli og august. Men september er helt booket op ind til videre og også senere i efteråret, og det bliver forhåbentligt til noget”.
”Men vi må ikke begynde at slække for meget på vores honorar, selvom der måske er et lavere budget derude. Dygtige musikere inden for jazz og blues spiller ofte for for lidt, og det skal man generelt ikke gøre, så er der ingen, der kan leve af det. Men hvis et spillested eller en forening kun kan have 50 % kapacitet, så vil jeg nok være villig til at forhandle om et lavere honorar i det konkrete tilfælde. Men det skal ikke udmønte sig i et 2021, hvor musikere giver et ’corona-tilbud’ for at komme i gang igen. Jeg har også spurgt flere steder, om vi skulle genbooke med de aflyste koncerter med det samme, men nogle har sagt, at de simpelthen ikke ved, om de er der i fremtiden”.
Selv om Hans Peter Lange lever 100% for og af musikken og interaktionen med publikum, og selv om krisen som en steppebrand har lagt hele den kulturelle sektor ned, så må vi tage hans optimistiske syn på fremtiden for gode varer og glæde os til, at verden igen lukker op, og den levende musik igen kan komme på græs. Indtil da kan det stærkt anbefales at lytte til HP Lange og hans glimrende bagkatalog af sange og albums og så med håbet i behold se frem til alt det fantastiske livemusik og de gode oplevelser, som fremtiden vil bringe på den anden side.