Italiensk 1700-tals violin til Randers Kammerorkester

Af: Bjarne Gren

Sparekassen Kronjylland har investeret i en italiensk 1700-tals violin til Randers Kammerorkester.

En violin, som har været i hænderne på nogle af verdens bedste violinister, kan fremover skabe smuk lyd for Randers Kammerorkester.
Her er Clara Richter-Bæk koncertmester og dermed mellemleder mellem dirigent og det øvrige orkester.
Violinen er bygget i Firenze i 1790, og i 1908 blev den opdaget af en læge efter et jordskælv i Italien. Der lå den her violin i en kasse og var fuldstændig uskadt, fortæller Clara Richter Bæk.
Violinen tilhørte i en lang årrække violinisten i den verdensberømte trio Trio Di Trieste, der har spillet koncerter i hele verden.
Den er fra 1790, koster små 2 millioner kroner, og er nu blevet det daglige arbejdsredskab for Clara Richter Bæk fra Randers.

Violin med klang og historie
Musikudøvelse på det allerhøjeste plan kræver et instrument på samme niveau. Det er Randers Kammerorkesters koncertmester Clara Richter-Bæk nu i besiddelse af takket være Sparekassen Kronjylland, der har købt en italiensk violin fra 1700-tallet, som er stillet til rådighed for orkestret. Violinen til knap to millioner kroner blev første gang præsenteret for publikum i forbindelse med Randers Kammerorkesters nytårskoncert lørdag den 6. januar.

– Vi har et langvarigt og godt samarbejde med Randers Kammerorkester, og derfor var vi selvfølgelig også interesserede, da David Riddell præsenterede os for sin ide om, at vi skulle købe og låne dem en violin. Det er mig bekendt ikke mange danske virksomheder, der har gjort noget lignende, men vi ville rigtig gerne støtte en samarbejdspartner, der år efter år leverer store musikalske oplevelser til tusindvis af mennesker, og så gør vi gerne noget nyt. Nu glæder vi os bare til at høre violinen udfolde sig i hænderne på en af Danmarks bedste violinister, fortæller Klaus Skjødt, der er administrerende direktør i Sparekassen Kronjylland.

Violin med karakter og personlighed
Det kræver en vis alder og karakter, hvis en violin skal leve op til de krav, der bliver stillet i koncertsalen af musikere og publikum. Det er ofte italienske violiner fra 1700-tallet, der er i besiddelse af de rigtige egenskaber. Violiner af denne karat er kun til låns fra generation til generation. Den violin, som nu står til rådighed for Randers Kammerorkesters koncertmester, har således en spændende og dramatisk forhistorie og har gennem de sidste godt 200 år gået fra hånd til hånd – fra violinist til violinist.

Historien om en violin
Sparekassen Kronjylland og Randers Kammerorkesters nyerhvervede violin er bygget i Firenze omkring 1790 af den italienske violinbygger Luigi Piattellini. Godt 100 år senere dukker instrumentet op i ruinerne efter et altødelæggende jordskælv, der i 1908 ramte den syditalienske by Messina. Midt i murbrokkerne ligger violinen mirakuløst intakt og uden skader.
I 1948 lander instrumentet i hænderne på den berømte italienske violinist Renato Zanettovich, der spillede på violinen gennem hele sin karriere som den ene tredjedel af den legendariske ”Trio di Trieste”. I en periode har violinen desuden været udlånt til violinisten Federico Agostini, der var violinist i det lige så legendariske ensemble ”I Musici”. Man kan således høre violinen på både Trio di Trieste og I Musicis mange pladeindspilninger for Decca, Deutsche Grammophon og Philips. Efter ønske fra Renato Zanettovich bærer violinen i dag navnet ”Trio di Trieste”.

Fra Italien og Köln til Randers
Som et særligt kuriosum kan nævnes, at den vidtberømte italienske pianist Arturo Benedetti Michelangeli i 1948 stillede den nødvendige sum til rådighed for den unge Zanettovich, så det var muligt for ham at erhverve violinen. Gennem en omvej omkring instrumenthandleren Alfredo Clemente i Köln befinder violinen sig nu i Randers, hvor den takket være Sparekassen Kronjyllands sponsorat fremover vil være til glæde for Randers Kammerorkester og orkestrets publikum.

Fakta

Violinens navn: Trio di Trieste.
Bygget af Luigi Piattellini i Firenze omkring 1790.

Violinen er købt og ejes af Sparekassen Kronjylland og stilles til rådighed for Randers Kammerorkesters koncertmester.

Et instrument af denne kaliber fra violinbyggernes guldalder i 1700-tallet er også en investering, der sandsynligvis stiger i værdi over årene.