Jazzfestival – Rejse i klangbilleder

Rejse i klangbilleder

Jakob Buchanan Quintet feat. Chris Speed, Kunsthal Aarhus, 15/07-2014 kl. 17:00

Af: Lars Borup – Foto: Albert O. Meier

640x620-buchanan-592_1

Trompetisten Jakob Buchanan havde samlet en imponerende kvintet fra USA og Tyskland og tog os i selskab med dette orkester på en rejse i klangbilleder.

Det oplevede et pænt stort publikum i det store udstillingslokale i Kunsthalen, hvor Jazzselskabet i Aarhus havde inviteret til koncert.

Jakob Buchanan, som primært spillede flygelhorn, havde inviteret klarinettisten og saxofonisten Chris speed fra New York, og de to blev akkompagneret af en fremragende tysk rytmegruppe med Pablo Held (piano), Robert Landfermann (bas) og Jonas Burgwinkel (trommer). Buchanan arbejdede sammen med Speed i 2006 og har nu taget samarbejdet op for at afprøve nye klangverdener.

Det blev en rejse i Buchanans musikalske univers , hvor mange af kompositionerne tager afsæt i hans eget liv . Musikken er fabulerende med Speed og Buchanan til at skabe de primære konturer og med den tyske trio som en intens puls bag det hele.

Både Buchanan og Speed er fremragende instrumentalister og fik også vist deres både tekniske og klanglige formåen, men det samlede udtryk stivnede lidt og blev lidt for ens gennem koncerten. Jeg savnede mere dynamik og variation. Det fungerede klart bedst, når Chris Speed håndterede saxofonen. Klarinetten blev alt for usynlig i totalbilledet. Stærkt i billedet stod for mig den tyske trio, hvor især den fremragende pianist Pablo Held og bassisten Landfermann gjorde indtryk.

Alt i alt et fint musikalsk møde, hvor især to kompositioner skilte sig ud i min koncertoplevelse. Det ene var ”Stones for reading” inspireret af Peter Laugesens  grønlandske digt ”Sten ligger til læsning”.  Det andet var ekstranummeret, som havde inspiration fra Sverige, hvor familien ferierer. Dette værk skilte sig ud fra helheden.

Jazzselskabet fortsætter festivalaktiviteterne med koncerter i Kunsthal Aarhus torsdag, lørdag og søndag.