Med big band i centrum

Med big band i centrum

Af Lars Borup – Foto: Albert Meier

”Hele mit liv er fyldt med musik, og krumtappen i det hele er big band musikken, som er min helt store passion.” Sådan fortæller trommeslageren, arrangøren og dirigenten John Riddell.

Hans liv er musik + musik og så mere musik. Når man spørger ham, hvad han laver i fritiden, bliver han forbavsende stille, men når frem til at han holder frikvarter i Skotland, hvor han vandrer i bjergene med sin far, som har skotske rødder.

En familie med musik
John Riddell er om nogen vokset op i et hjem med musik. Han er født i Randers i januar 1995, og hans far, David Riddell, er dirigent for Randers Kammerorkester, og hans mor, Birgitte Skarby Riddell, er medlem af Den Jyske Opera.

”Som så mange andre blev jeg ført ind i musikken gennem aktiviteter i skolen og kom på det daværende MGK i Randers. Da jeg var yngre, var det rocken, der inspirerede mig mest, men senere blev jeg fanget af jazzen og fusionsmusikken. Det var bl.a. Chappe og Blood Sweat Drums + Bass, der førte mig den vej. Jeg kom på Konservatoriet i Aarhus, og her udviklede jeg min passion for big band musik. Jeg kunne i 2018 afslutte med kandidateksamen, hvor jeg havde skrevet big band musik – naturligvis inspireret af skotske folkemelodier,” fortæller John Riddell.

”Efter endt uddannelse var det underligt ikke at være bundet op på fastlagt øvning og undervisning. Kalenderen er åben, jeg er frit svævende, og forleden opdagede jeg noget nyt, nemlig at jeg ikke havde øvet i en periode, fordi jeg primært havde haft dirigent-, arrangør- og andre opgaver. Underligt,” konstaterer John.

Jeg skal nok klare mig
”Jeg er dog ikke nervøs for at have en tom kalender. Jeg skal nok klare mig. Der kommer hele tiden noget, og så har jeg også en lille kontorstilling hos Aarhus Jazz Orchestra. Dette skyldes primært, at jeg er leder af Danish Youth Orchestra, som er en talentudviklingsbase for unge musikere. Jeg dirigerer og arrangerer musik til dette band, som består af MGK elever og unge fra gymnasier og universitet.”

”Min primære inspiration, når det gælder big band, er fra kapelmestre som Thad Jones og Quincy Jones. Deres musik rammer mig dybt. På det skandinaviske plan er jeg meget inspireret af Geir Lysne og Lars Møller og deres bud på den moderne nordiske tone,” fastslår John Riddell.

”Nikolai Bøgelund, nykåret Gaffelprismodtager, har haft stor betydning for mig som musiker. Jeg fik ”tæsk” af ham i Jysk Talent Big Band og i Randers Big Band, indtil han endelig tog mig med til Aarhus Jazz Orchestra i 2015. Nikolais ekstremt høje niveau og professionalisme har været og er i dag en stor inspiration for mig. Han har også undervist mig i big band-arrangement, og vi haft mange lange snakke om big band-ledelse til langt ud på natten,” fortæller John.

New York
”En anden form for inspiration henter jeg ved at tage til New York, som jeg også besøger her i foråret. Dels for at lytte til musik dels for at få undervisning hos John Riley og Adam Nussbaum.”

Man kan nemt få åndenød ved at læse John Riddells CV, ikke mindst når man tager hans alder i betragtning. Listen med opgaver som musiker er alenlang. Mange big bands men også et utal af andre typer orkestre. Ud over det har han erhvervserfaring som stagehand, lydtekniker og ikke mindst som musikunderviser.

Spørger du rundt i musikbranchen, hvordan de oplever John Riddell, er udsagnene nærmest entydigt: ”Uhyre engageret og altid velforberedt”.

Fremtiden
”Jeg har ingen specifikke fremtidsplaner. Jeg vil blot nyde at arbejde med det, jeg er i nu og så gribe de bolde, der falder ned i min turban. Jeg har jo først lige taget hul på mit liv som musiker,” slutter John Riddell.

Læs mere på John Riddells Website: http://www.riddellmusic.dk/