Mikas – Skrøbelig og stærk

640x400-Mikas-spot2015-foto-Jonas-Risvig

Af: Lars Knudsen, DMF-Aarhus. Foto: Jonas Risvig.

Det aarhusianske upcoming navn Mikas bryder med råbekoret af nye dygtige bands, som gerne vil trænge igennem og blive hørt. I stedet for tiltrækker han sig ørenlyd med sin skrøbelighed og intense nerve.

”Jeg spillede bare tæskedårligt i forhold til de andre. De var flere gange ved at smide mig ud af bandet, men det gjorde bare, at jeg bed tænderne endnu hårdere sammen”. Den nu 28-årige trommeslager og sanger Mikas Emil Søndergaard Eskesen husker stadig starten på sin musikalske rejse. Gymnasiebandet som han kom med i efter at have øvet sig på trommerne et halvt år. Fornemmelsen han havde i maven, første gang hans stortromme blev mic’et op på en stor scene. Dét og at se Mew spille nummeret ’Snow Brigade’ til Danish Music Awards 2003, satte sine tydelige spor: ”Der var en fantastisk energiudladning i begge dele, og jeg kunne virkelig mærke det. Den der energi der fløj rundt i hele kroppen. Det var dér, jeg virkelig fik blod på tanden efter at blive bedre”. De mange altopslugende interesser, der havde fyldt Mikas’ liv hidtil, blev lagt på hylden og blev overhalet af en stædig tro på evnerne bag et trommesæt.

Ekstreme følelser
”Det, jeg prøver at beskrive igennem min musik i ’Mikas’ projektet, er de tidspunkter i ens liv, hvor alting føles forstærket. Som da jeg fik min datter, Kaya og min søn, Thure – du ved, den slags oplevelser som virkelig sætter sig fast i kroppen. Det kan både være i positiv, men også i negativ forstand. Tidspunkter hvor det hele måske er ved at falde sammen om ørene på en.” Mikas beskæftiger sig ikke med hverdagsscener i sine sange. Det er de ekstreme og altopslugende følelser, han finder interessante. ”Da jeg skrev sangen ’Vi faldt jo ned’, var jeg nærmest høj og fik bogstavelig talt en fysisk sitren i kroppen. Jeg har aldrig taget stoffer, men det må være sådan, det føles”. Man husker den slags ”peaks” i sit liv, forklarer han, og det er dem, der forsøges fastholdt og udtrykt gennem sangene.

640x400-mikas-9903

Modgang og fremgang
Mikas flyttede i 2006 fra Sønderjylland til Silkeborg og gik på MGK. ”En aften tog jeg til en jam på spillestedet Rampelys, og fik mit musikeromdømme fuldstændig spoleret i lokalmiljøet. Jeg kendte ikke nummeret ’Cocaine’, som der blev jammet over, og det gik så håbløst, at en anden trommeslager stod oppe på scenen og slog bækkenmarkeringerne for mig. Det var et rimelig hårdt slag, men det endte heldigvis med at frembringe et fanden-i-voldsk drive… så jeg øvede og arbejdede endnu hårdere for at bevise mit værd”.

Autoritet og stærk tvivl
Han startede på Det jyske Musikkonservatorium i 2010 og har siden 2013 arbejdet på sit eget og meget personlige soloprojekt. I et smadret rum på Søren Frichs vej har han sit trommesæt, mikrofoner, computer og midi keyboards. ”Det lyder superfedt at stille én SM57 mikrofon op og optage hele trommesættet på et spor og så give det en masse kompressor og noget bund. Det bliver en enormt baldret og maskulin lyd, som jeg bruger sammen med og i bevidst kontrast til min porøse stemme. De to ting er vigtige grundelementer, nærmest ur-agtige, synes jeg. Synths og keys tilføjes… og er der noget, der lyder som guitar? Så er det sikkert midi, der er smadret til ukendelighed”. Dette musikalske udtryk passer godt til Mikas’ personlighed, mener han. ”Jeg har altid været den stille fyr udadtil, men med en brusende kraft gemt indeni. Det har været en kæmpe overvindelse at spille trommer og ”have den”, så meget som en trommeslager jo helst skal ”have den”. Autoriteten. Jeg er heldigvis ved at komme et sted hen, hvor jeg ikke tvivler så meget på mig selv mere. Jeg ved, at jeg kan levere noget stærkt bag trommerne. Det er helt perfekt at forene med tekster, som er fulde af stærk tvivl”, griner han. ”Jeg er ikke 100% det ene eller det andet. Jeg har næsten altid haft en underliggende tro og tillid til mine evner og ideer… men der har også altid fulgt en skrøbelighed og usikkerhed med”, fortæller han med et stærkt og intenst blik i øjnene.

Sommertur med Sommer
Mikas fik sine musikalske hår på brystet af at spille halvandet år og masser af koncerter med Lydmor i 2011-2012. ”Hendes plade var lavet, da jeg kom med, og jeg lagde alt krudtet ind på at spille alle trommeprogrammeringerne live, note for note, helt perfekt”. Da Mikas hørte Peter Sommers album fra 2013, ”Alt Forladt”, med Stefan Kvamms programmerede trommer, kontaktede han Peter Sommer og tilbød at gøre det samme. ”Jeg aflyttede hele pladen og tog en nat, hvor det blev indspillet og optaget på kamera. Sendte det til Peter, som svarede: ’Kan du i overmorgen?’. Det blev til sommerjobs på bl.a. Northside, Smukfest, Nibe med flere.

Ingen skåleri
Mikas er ikke forsangeren, der råber skål! imellem hvert nummer. Og han skeler mere til musikere som Jonas Bjerre, (forsanger i Mew, red.) som har en balanceret og rolig fremtoning. ”Men når jeg er sikker på noget, så plejer det at smitte af”, lyder det ærligt. Han sendte sine skitser til producer Carsten Heller, som hurtigt så meningen i projektet. Sammen er de ved at færdiggøre fem numre til debut-EP’en ’Vi faldt jo ned’, som udkommer i slutningen af 2015 via Playground Music, der med det samme sagde ja tak til samarbejdet.

Selvgjort er velgjort
Dogmet er, at Mikas egenhændigt spiller og synger alt selv. ”Det her er mit hjertebarn. Et soloprojekt, hvor jeg kan være 100 % mig selv, være ærlig og sårbar, men også stærk og kraftfuld. Et projekt med masser af energi, masser af trommer, synthesizere og min dansksprogede vokal helt i front. Det er sange, hvor det kantede og uperfekte går hånd i hånd med det mere poppede, storslåede og melodiøse. Sange der kredser om emner, der optager mig helt vildt – især i kraft af at være blevet far. Sange der skildrer både selverkendelse, ansvar, skæbne, melankoli, faderskab og tosomhed. Og stærkest af alt: kærlighed”.

Fremtiden
Siden sidste år har han spillet en lang række jobs som trommeslager for Stine Bramsen. Han elsker jobbet som side-man, og fremtidsplanerne lyder på både trommeslagerjobs, og arbejdet med at bygge videre på Carsten Heller og Playground samarbejdet og den positive respons og hype, der er ved at opstå i Danmark omkring ’Mikas’.

Følg projektet på www.mikas.dk
og www.facebook.com/mikasdk