Mindeord om Leif Falk 1940 – 2019

Tag din bedste vilje med
Mindeord om Leif Falk 1940 – 2019

af Johan og Erik Heiberg Lyhne

Leif Falk gik bort d. 19. februar 2019 efter lang tids sygdom.

Leif var et unikt og banebrydende menneske, der som musiker, komponist, tekstforfatter og underviser ikke gik på kompromis med sine ideer. Han har sat sig musikalske fodspor, der rækker langt ind i fremtiden.

Leif blev uddannet lærer i 1963 fra Aarhus Seminarium og ansat som musiklærer på Aarhus Friskole i 1964, hvor Ivalo Falk var blevet ansat året før. På friskolen efterfulgte han Jytte Rahbek Schmidt, der var med til at starte Aarhus Friskole.

Leif blev trommeslager i et orkester i Randers i 1955, og da han skulle starte med at undervise i musik på Aarhus Friskole, skulle det være i rytmisk musik, men han vidste ikke, hvordan man gjorde det. Han kunne spille ”When the saints” og ”Basin street blues”, men nogen egentlig pædagogik havde han ikke med og vidste ikke, hvordan han skulle arbejde med børnene. Det blev starten på et uddannelsesforløb for Leif, hvor han deltog i kurser hos Jytte Rahbek Schmidt og Bernhard Christensen. Hos sidstnævnte deltog han på “Bernhards Rytmiske Konservatorium” fra 1967 – 1970. Her rejste han hver uge fra Aarhus til København for at følge kurset og mødte fyldt med ny inspiration til undervisningen på skolen.

Leif er sidenhen blevet synonym for musikken på Aarhus Friskole, hvor musikken stadigvæk trives i alle revner og sprækker.

Leif satte nye standarder for musikundervisningen ikke kun for børn og unge på skolen, men også for undervisere og musikere over det ganske land. Når vi møder musikmennesker, og samtalen falder på Leif, så kommer der altid glød i øjnene efterfulgt af en historie om et fælles møde eller oplevelse.

Leif var med i et utal af orkestersammenhænge, hvor han var en musikalsk drivkraft. Der kan nævnes Splask, Samba Cachassa, Carnival Band, Blue Sun, Gnags, Per Møller Band…

Leif samarbejdede i mange år sammen med Steen Nielsen, der havde været leder af et musikuddannelsescenter i Tanzania. Her havde han stiftet bekendtskab med ”Kucheza” begrebet, der er en helhedsbetegnelse for dans, sang, musik, bevægelse, leg og en 14-15 andre betydninger. Steen var lærer på Herning Højskole, og her tilrettelagde de to gennem en lang årrække fra 1977 de legendariske ”Kucheza-kurser”, hvor man nærmest ”fløj” hjem fra. Den swingende musik var øverst på dagsordenen.

Det var den også, da Steen og Leif var med i kredsen til oprettelsen af Center for Rytmisk Musik og bevægelse (CRMB). Her blev Steen leder og Leif docent, da centeret startede i 1987.

I 1987 var Leif også med i kredsen, der oprettede musikklubben Kucheza, der stadigvæk eksisterer som en velfungerende klub i Aabyhøj. Da klubben var i sin spæde vorden, blev der bygget instrumenter. Leif sad med et barn og spillede på de nybyggede marimbaer. Leif var i en meget direkte musikalsk kommunikation med barnet og fulgte med i, hvad barnet foretog sig musikalsk og afpassede sin egen udfoldelse til barnets. En af de små detaljer der viser, hvor stor hans pædagogik var.

Utallige er de musikere, Leif har uddannet gennem sit lange virke. Han har sat sig store spor på den rytmiske scene.

Leif skrev og bearbejdede en lang række sange, der bruges til undervisning af børn, unge og voksne, og udgav også forskellige CD’er til undervisningsbrug – bl.a. ”YMER” for DGI samt ”Fræser afsted”.

I en af sangene siger han:

Tag din bedste vilje med,
når du begir’ dig til et sted
hvor der er sang og dans
og lune mænd og damer

Leif fordrede, at dem, han arbejdede med, gav det bedste, de kunne, for det gjorde han altid selv.

Leif deltog i arrangementer på Aahus Friskole og i Kucheza lige til sin død – her bragte han altid sin bedste vilje med.

Æret være Leif Falks minde og hans himmelske musik.

To dage efter Leif døde, lukkede hans kone Ivalo også sine øjne for sidste gang.
Ivalo havde også været syg igennem en længere periode.