Nikolai Bøgelund

Jeg er vild med det hele.

Harmonikamusik på kajen, Big Band, Lukas Graham og hyggejazz. Nikolai Bøgelund er begejstret for det det hele.

Af Lars Borup – Foto Albert Meier m. fl.

Nikolai Bøgelund, basunist, arrangør, kapelmester plus meget mere brænder for musikken og alle dele af det, han beskæftiger sig med. Han udstråler engagement og fortæller begejstret om de mange forskellige musikalske udfordringer han siger ja til.
”Jeg nyder det hele. Uanset om jeg er en del af et harmonikaorkester på røgepladsen i Juelsminde, dirigerer eller spiller i bigband, er med i Lukas Graham og Rusty Trombones, laver job med Kansas City Stompers eller er festmusiker,” fastslår Nikolai Bøgelund.

Legolandgarden
Han er i dag 44 år. Han voksede op med musikken allerede i barndomshjemmet i Billund med en far der var pigtrådsmusiker. Hans far havde tegnestue i Legoland, og det var derfor nærliggende, at han og broderen Rasmus kom med i Legolandgarden. ”Det var et godt sted at blive musikhåndværker. Der var masser af opgaver og fede ture bl.a. til udlandet.”
Garden førte Nikolai til Kolding Musikskole og derfra til Esbjerg, hvor han i 1994 kom på konservatoriet, og han blev samtidig fast medlem af Klüvers Big Band, som nu er Aarhus Jazz Orchestra. I dag er han ofte dirigent for dette orkester.

Kone og børn
Siden er det gået over stok og sten.
”Jeg fik min kone Anni og et barn. Jeg har nu tre børn og stadig samme kone. Jeg skylder hende alt. Det er hende, der har holdt sammen på det hele,” konstaterer Nikolai.
”Musikalsk kom jeg med i mange ting ud over Klüvers Big band. Jeg blev medlem af Kansas City Stompers , som jeg stadig spiller med, når der er plads i kalenderen. Jeg er også med i Festmaskinen, som akkompagnerer alle mulige typer solister. Det kan eksempelvis være shows for de helt store firmaer. Jeg skriver arrangementer og er kapelmester og er den, der styrer afviklingen.”

Lukas Graham
”For seks år siden blev jeg kontaktet af holdet bag Lukas Graham. Lukas var først lige begyndt at vokse som navn, men de havde brug for en blæsergruppe til deres koncerter. En produktionsmanager på holdet havde foreslået at kontakte mig. Jeg lavede hurtigt et hold med mig selv, Lars Vissing, trompet og Thomas Edinger på saxer. Blæserholdet fik navnet The Rusty Trombones. Siden gik det stærkt, og det er blevet til nogle lange opslidende turneer i USA, Europa og Asien. Et par gange har vi været af sted i flere måneder. Det var fedt at spille de mange shows, men ventetid og rejsetid slider, ja man bliver ganske enkelt godt slidt. Man har også for god tid til at savne familien, men det har også givet mange fantastiske oplevelser undervejs,” fortæller Nikolai Bøgelund.

Dirigent
”Her og nu har jeg senest dirigeret de legendariske skolekoncerter, som Aarhus Jazz Orchestra fortsat spiller. De var altid en speciel oplevelse som musiker, og oplevelsen er ikke blevet mindre, efter at jeg dirigerer. Senest har jeg også stået for et større arrangement for TV 2 OJ og har kort efter dirigeret DR’s Big Band. Tidligere var jeg med til at skrue musikken sammen til TV 2’s ”Lyden af Radio Mercur”.
”Det er pudsigt pludselig at stå i dirigentrollen. Før i tiden var jeg sikkert den irriterende musiker i bandet, der hele tiden stillede spørgsmål til dirigenten. Nu er det mig, der står for skud, men jeg drager virkelig god nytte af at have været en del af ensemblet fra mine mange år som menigt medlem af diverse orkestre.”

Nyder at tage ansvar
”Jeg vil ikke mene, at jeg er et magtmenneske, men jeg kan godt lide at være den, der styrer. Jeg nyder at have ansvar. Jeg siger ja til stort set alt, og så kan det godt være, at jeg en dag kikser og ryger på halen. Det er ikke sket endnu, men sker det må jeg jo bare op på hesten igen.”
Privat bor Nikolai Bøgelund i Borum vest for år med konen, Anni og de tre børn. Hans bror Rasmus bor ikke langt derfra, og de har det godt sammen, og børnene har meget glæde af hinanden, fastslår Nikolai. Det er også i hjemmet i Borum, at han arbejder som arrangør og forbereder de mange opgaver. De to Bøgelund-brødre har også et lille firma. De importerer helt specielle mikrofoner fra USA. ”Det er der ikke penge i. Det er rent nørderi, men det er nogle helt specielle, fantastiske blæsermikrofoner,” fastslår Nikolai,

Nye udfordringer
Til slut må jeg spørge den travle musikmand, om der er noget, han endnu ikke har oplevet, som han drømmer om at kaste sig ud i?
”Næh…. Det ved jeg egentlig ikke. Jeg får jo hele tiden nye udfordringer, som gør, at jeg igen skal bevise, hvad jeg kan, og det er det, der fascinerer mig og holder mig i gang. Jeg er bare bidt af det brogede og udfordrende liv med musik,” slutter Nikolai Bøgelund.