Riverboat Jazz Festival – 50 år med klassisk jazz

riverboat2016_640x360

En musikalsk perle i en af Danmarks smukkest beliggende byer fejrer i 2016 sit 50 års jubilæum.

Af: Steffen Juul Hansen.

Igennem de sidste 20 år har Riverboat Jazz Festival vokset i kvalitet og omfang og tiltrækker nu op mod 50.000 besøgende over de fem dage, festivalen varer.

Det hele startede i 1966 med tre små både (hver med ca. 100 passagerere), der sejlede med afgang fra havnen i Silkeborg på en to timers sejlads op ad Gudenåen og i de tilstødende søer med glad jazz ombord. Flåden lagde til ved en sommerrestaurant fem-seks km uden for Silkeborg, og der spillede et andet jazzband til ud på aftenen.

Siden er Riverboat Jazz Festival vokset, og især siden slutningen af 1980erne, hvor festivalen fik sit internationale præg, er det blevet en af Nordeuropas største jazz- festivaler for klassisk jazz.

Mere end 70 orkestre/solister optræder for 40-50.000 jazzfans over de fem dage, festivalen varer. Riverboat Jazz Festivals musikalske profil er fortsat den klassiske jazz som New Orleans og Dixieland Jazz, swing og mainstream.

Det enestående ved Riverboat er, at det er en åben festival, dvs. man skal ikke betale entré og har gratis adgang til de fleste koncerter. De sidste par år har man også satset på gode, alternative, mindre koncerter og fra i år kan man for en beskeden entré løse billet til disse koncerter. De overvejende musiktilbud er dog fortsat i de tre store telte og på byens mange mindre spillesteder, restauranter og cafeer, og her er gratis adgang, så man kan gå fra sted til sted uden at skulle løse billet hver gang. Dette i et omfang og på et niveau som det er svært at finde andre steder i Skandinavien.

Tre store telte med plads til 500-800 i hvert telt, flertallet af spisesteder og barer i midtbyen, gader og baggårde genlyder af smittende jazz – og det meste er altså gratis!

I 2016 hvor Riverboat fejrer 50 året for starten er alle sejl sat til, og programmet omfatter mere end 20 udenlandske og 60 danske orkestre. Man kan simpelthen ikke undgå at blive draget ind i festivalstemningen, hvis man kommer på besøg, idet hele midtbyen emmer af levende musik. Efter en beskeden start onsdag aften med en kirkekoncert og et enkelt aftenarrangement på spillestedet Rampelys går det løs med den officielle åbning torsdag kl. 17.00 i midtbyen, og samtidig har mange af byens forretninger åbent til kl. 22.00 den aften, mens byen cafeer, gader og restauranter fyldes af jazzmusik. Et særligt arrangement, ’Midsummer-evening’, afholdes denne aften i det store havnetelt, hvortil der skal løses billet. Fredag og lørdag er der fri entré til langt de fleste spillesteder, telte og scener, og man kan fra middagstid til midnatstid vælge mellem et overflødighedshorn af god, swingende jazz. Vi præsenterer orkestre fra New Orleans og New York i USA, der et topnavne fra Spanien, Frankrig, Holland og England, og de bedste danske jazzorkestre spiller det bedste, de har lært.

Er man jazzfan, skal man mindst en gang i livet unde sig oplevelsen af at deltage i jazzfestivalen, og 50 års jubilæet er en oplagt anledning.

Det foregår onsdag 22.juni-søndag 26.juni 2016

’Der er mere god, swingende, klassisk jazz på Riverboat Jazz Festival end på en god dag i New Orleans!’

For program og andre informationer se festivalens hjemmeside: www.riverboat.dk