Rockmusikken på museum

Rockmusikken på museum

Af Lars Kiehn – formand DMF-Aarhus

640x170-aarhus-rocks

Her i maj måned åbnede Den gamle By deres udstilling ”Aarhus Rocks! 1960 – 2014” med en festligholdelse, der var denne århusianske musikepoke værdig, Med hjælp fra 300 – 400 mennesker fik man sparket åbningsarrangement og udstilling i gang med stor ståhej og bevågenhed. Med live musik af Søren Sko, Mek Pek og Maria Frank, der alle repræsenterer den succesfulde del af hele epoken og udstillingens historie.

På Torvet i Den gamle By forsøgte man at lave noget hip omkring udstillingen, der kommer til at løbe helt til maj måned næste år. Hen over fire weekender i maj og juni måned fortsætter man koncertdelen med live koncerter på især lørdage med bands og sangere med relationer til den århusianske musikscene. Så udstillingen indeholder masser af musik og musikdokumentation.

At rockmusikken skulle ende på museum kan sikkert ikke undre så mange, selvom den realitet ligger milevidt fra den ånd, som var musikkens sjæl og omdrejningspunkt. Især i de først 3 – 4 årtier af rockmusikkens historie var musikerne outsidere og urolige sjæle, der igennem musikken fandt sig et ståsted i livet. Og havde man spurgt de første pionerer og musikere, om deres musik ville havne på museum, så havde de sikkert kigget undrende og uforstående på én. Det ville de aldrig have troet muligt, foruden de sikkert heller ikke ville have haft lyst til, at det skulle ende sådan. For musikken var ofte et oprør mod det eksisterende og det institutionelle.

Men tiderne skifter, og tidsånden bliver en anden. Og I dag er der vel ingen, der synes, det er underligt, at Den gamle By kaster sig over en udstilling, der dokumenterer en af byens mest succesfulde perioder overhovedet.

Aarhus rocken – og især 80’er perioden – har en helt unik og speciel position i den århusianske og sådan set også i den danske musikhistorie. Der var både stor bredde af skarpe bands og utroligt mange stjerner og top bands, der via deres musik fik kastet glans over byen. De mange bands leverede en branding til byen Aarhus af fineste karakter og på et niveau, man ikke havde set før. Eksempelvis strømmede musikere til Aarhus fra hele landet – ja selv fra hovedstaden kom der musikere til byen for at bo og blive en del af festen i de mest succesfulde af årene i 80’erne.

Udstillingen kaster spot på fem et halvt årti, og det er nemt at lade sig imponere af den lange række af kendte og succesfulde navne fra den århusianske musikscene, der har leveret kvalitetsmusik til den danske ungdom i perioden.

Selve udstillingsdelen er bygget op med et par rum pr. årti. Eksempelvis er det gamle hæderkronede århusianske Feedbackstudie bygget op i en miniudgave. Her kan publikum synge karaoke, hvis man altså har modet med backing af et bredt udbud af de århusianske hit, der er lavet igennem perioden. Efterfølgende kan man få lydfilen sendt til sin mobiltelefon eller til sin mail. Meget moderne og en lille smart feature i udstillingen, der i høj grad er lykkedes, bl.a. fordi Nordea-fonden har smidt 1.7 millioner kroner i projektet.

Tillykke til Den gamle By for initiativet. Tillykke til Aarhus fordi de danner ramme om musikken. Tillykke til de mange musikere der med deres energi og talent laver festen i byen og musikken til danskerne. Det er trods alt musikernes indsats, der gør udstillingen interessant og relevant.