Samle flasker – om jazzmiljøet i Aarhus

Samle flasker

Leder i MUSIKEREN maj/juni 2014
Af forbundsformand i DMF – Anders Laursen

Aarhus har stolte traditioner, når det gælder jazz. Og mange spillesteder, som har båret jazzen, er kommet og gået. Indtil for et par år siden det legendariske Bent J. For tiden er det spillestedet Atlas, som er under det regionale spillested Voxhall. Denne jazzspillestedsløsning er ikke altid helt velfungerende – siger det aarhusianske jazzmiljø. Aarhus Jazzfestival markerer hvert år byens status som jazzby og sætter byen på den anden og rigtige ende i de dage, hvor festivalen foregår.

Aarhus Jazz Orchestra er den tredje vigtige jazzinstitution i byen. Og det er den, jeg skriver om nu. Tidligere Klüvers Big Band med Jens Klüver som orkesterleder. Med en glorværdig indsats for musik, for rytmisk musik og for jazz i det hele taget, i hele landsdelen og ofte på turne rundt i Europa.

til-tederen-citat-graa

Nu hedder det Aarhus Jazz Orchestra med Lars Møller som dirigent. Et orkester i voldsom fremgang med fortsat status som basisensemble med en stor statslig støtte og en vigtig støtte fra Aarhus Kommune. Problemet med den sidste er, at denne støtte ved skæbnens ugunst for tiden er cirka en halv million for lav. For lav til at staten på sigt vil fastholde sit store bidrag. Hvorfor nu sådan et problem?

Svært at forklare og derfor herfra alene ønsket om at tingene løser sig på sigt – på allersnarligste sigt!

For der er meget godt at sige om Aarhus Jazz Orchestra. Der er orkestermedlemmernes betydning for musikmiljøet i byen. Der samarbejdes med mange af byens øvrige kulturaktører (Domkirkens kor, Festugen, Filmbyen, osv.).

Musikerne medvirker i mange sammenhænge ved teaterforestillinger og ved koncertaktiviteter – bl.a. skolekoncerter, de er en del af byens øvrige professionelle miljø pga. 1/3 ansættelse, de underviser på konservatoriet, på MGK og på musikskolen, de tiltrækker studerende til byen pga. højt fagligt niveau, de er ofte ledere af forskellige big bands og medvirker alt i alt til at ”udklække” musikere og måske senere studerende på et rigtig højt niveau. Og så er der et tæt samarbejde med Atlas, byens regionale spillested for jazz/folk/world.

Moralen – hvis der er en sådan – og hvis ikke, så her en anbefaling til Aarhus, som er den enkle, at for at byen skal få det meste og bedste ud af byens rolle som europæisk kulturhovedstad i 2017 – ja så skal man satse på egne institutioner samtidig med, at man selvfølgelig laver egne og særlige indsatser i selve kulturbyåret.

At være kulturhovedstad forpligter. Man har et teater, mange spillesteder, et jazzbigband, et symfoniorkester, flere festivaler – blandt andet upcomingfestivalen Spot. Man har et kulturliv i forvejen, som ikke – her et par år før ”take off” – skal opleve ikke at blive støttet, fremhævet, rost, løftet og hjulpet med deres eksistens.
Hvorfor overskriften ”Samle flasker”? Fordi det ikke kan være rigtigt, at orkestret, for at overleve, skal gå tiggergang eller ud at samle flasker! Aarhus Kommune kan løse financieringen.

Og der er tre år til kulturbyåret. Til 2017.