Sangskrivere camper i Berlin 2014

Af: sangskriver, Josefine Skov.

Efter et par søgende blikke i lufthavnen, spottede vi hurtigt hinanden. Vi var jo dem med guitarerne, der stod der et sted ved 7/11, mellem terminal 2 og 3. Ni vidt forskellige sangskrivere, svingende i både aldersgruppe og dialekt, skulle snart forenes i et musikalsk samarbejde og fællesskab til dette års co-writing workshop i Berlin – “Songwriters Summit”. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle forvente af turen, andet end at jeg ville vende hjem derfra med et fornyet syn på tilværelsen og masser af kreativ energi. Tanken gjorde mig spændt. Benjamin Aggerbæk som var vært, samlede tropperne, fodrede os af og introducerede os for hinanden, før vi boardede og fløj afsted.

Josefine Skov.

Josefine Skov i Berlin.

Blot fyrre minutter senere ankom vi til den historiske storby. Vi blev snart indlogeret i de to store Berliner-lejligheder i det smukke og efterårsfarvede kvarter, Prenzlauerberg. Ugen bød på et intenst program med to co-writes om dagen, tre timer hver – Vi blev parret sammen med en sangskriver, fik et emne og skulle så ellers gå i fordybelse med den første sang. Efter tre timer skulle vi opføre sangene for de andre, spise frokost og så startede en ny co-write med en anden partner. Ud over de ni danske sangskrivere, (Joachim Ersgaard, Nanna Bottos, Selma Higgins, Lea Kampmann, Nanna Elizabeth, Jeanette Frederiksen, Josefine Skov) deltog et par sangskrivere fra Berlin også på workshoppen – blandt andet Paula Tebbens som bor i København. Derudover deltog tre tyskere, Moritz Ecker, Mya Nydegger og Martin Rose og en amerikansk kvinde Liz Carlton og hendes partner fra England, Poul Bonin.

Det var pirrende, at skulle i gang med at skrive den første co-write. Vi kendte jo ikke rigtig hinanden endnu, og så var alle selvfølgelig nervøse for, om de nu kunne skrive ‘noget godt’ i samarbejde med hinanden. Men allerede efter de første sange var skrevet og opført i fællesrummet, var det helt tydeligt, at vores hold havde en rigtig god kemi, og var utrolig dygtige og kreative sangskrivere.

Tre af aftenerne var vi ude og spille koncerter på små lysdæmpede scener i charmerende caféer, som findes i alle afkroge af Berlin. Her optrådte vi med de co-writes vi havde skrevet i løbet af ugen, og alle sangskriverne sang og klappede med nede blandt publikum. Det var meget stemningsfuldt og festligt, og vi blev alle en stor del af hinandens sange den uge, også dem man ikke selv havde været med til at skrive.

Den sidste aften optrådte vi på en Open.mic, før alle skulle flyve hjem til Danmark om natten. Men vi var to sangskrivere, der var så heldige at blive i Berlin en uge mere. Nanna Elizabeth og jeg mødte hinanden på Songwriters Summit sidste år, og stiftede siden et rock-band sammen, “Duel & Death”. Vi mødte sidste år en tysk producer på en af de caféer vi optrådte på, og siden har vi haft et samarbejde kørende med ham og og nogle andre lydteknikere. De har hjulpet os med at indspille vores EP i deres studie i Berlin, som vil blive udgivet engang i det nye år.

I studiet.

Josefine i studiet hvor der blev indspillet en EP.

Berlin og Songwriter Summit har derfor fået en helt særlig plads i mit hjerte. Det har for mig været her hvor musik, kreativitet og muligheder forenes og skaber nye veje og gør drømme til virkelighed.

Det var fantastisk givende at bruge to hele uger på noget, man elsker at lave – nemlig skrive sange og spille musik og indspille det – og så endda få lov til at skrive og spille med så mange forskellige sangskrivere og musikere, både internationale og danskere. I løbet af co-writer ugen opbyggede vi alle et helt specielt bånd og fællesskab på holdet, som blev grobund for en blomstrende kreativitet, der skabte en masse fantastiske sange i alle genrer. Det var en befrielse at opleve støtte, åbenhed og et fællesskab omkring musikken, som ellers godt kan være et meget konkurrence-præget felt. Men i denne uge var der ingen spidse albuer, – der var plads til alle og frirum til at udfolde sig, både menneskeligt og musikalsk. Og det skabte en følelse af mening for mig. Jeg glæder mig til at skulle til Berlin igen, hvor jeg nu har et fantastisk netværk af musikere og venner, og så glæder jeg mig også rigtig meget til både at drikke øl med sangskriverne fra turen, og spille og skrive flere nye sange sammen her i Danmark.

Tusind tak til DMF for et rigtig godt projekt, som bestemt kan anbefales til andre!