Støt op om et fair internet

17.08.2015 DMF

Kampagnen ’Fair Internet For Performers’ skal sikre en fair betaling til udøvende kunstnere på nettet. Du kan støtte op om budskabet, bl.a. ved at skrive under.

Foto: Pixel4/Shutterstock

Fire internationale organisationer, der tilsammen repræsenterer over 500.000 europæiske udøvende musikere, sangere, skuespillere og dansere, står bag kampagnen, der er rettet mod EU-systemet og blev skudt i gang netop som EU-kommissionen kom med sit udspil til et digitalt indre marked.

SKRIV UNDER: Støt op om fair betaling til kunstnere her

Musikere, skriv under!

Nu kan du være med til at lægge pres på lovgiverne ved at bakke op om kampagnen med din underskrift på hjemmesiden www.fair-internet.eu. Medlemmer af DMF og udøvende kunstnere i Danmark og resten af EU opfordres hermed til at støtte ’Fair Internet For Performers’ kampagnen og skrive under på hjemmesiden for ”uanset om de udøvende kunstnere er berømte eller ej, bør de honoreres rimeligt, når deres præstationer udnyttes online på internettet” lyder det fra Anders Laursen.

SE VIDEOFrederik Vedersø fra The Eclectic Moniker støtter Fair Internet

Lovgivningen bør tages til revision 

EU-lovgivning blev udarbejdet med det formål at beskytte kunstnere, og give dem mulighed for at modtage en rimelig andel af indtægterne fra online udnyttelsen af deres fremførelser. Til dette formål blev en særlig ret indført: Retten til ’at stille til rådighed’: en regel, som giver udøvende kunstnere eneret til at tillade eller forbyde, tilrådighedsstillelse af deres indspilninger for offentligheden on demand.

I henhold til denne lovgivning kan kommercielle tjenester såsom video on demand og interaktiv streaming, eller musik/film downloads, ikke gøre indhold tilgængeligt, uden tilladelse fra alle de involverede kunstnere. Desværre har denne lovgivning stort set ingen effekt og ”vi må konstatere, at den eneret, de udøvende kunstnere har i forbindelse med tilrådighedsstillelse, ikke i praksis kan omsættes til rigtige penge for kunstnerne, så det er nødvendigt at tage lovgivningen op til revision” siger DMF’s chefjurist Morten Madsen.

SKRIV UNDER: Støt op om fair betaling til kunstnere her

Om kampagnen

’Fair Internet For Performers’ styres centralt af AEPO-ARTIS’ sekretariat i Bruxelles, der sammen med, EuroFIA, FIM samt IAO foreslår at EU-lovgivningen opdateres for at sikre retten til tilrådighedsstillelse kan generere rimelige indtægter for de udøvende kunstnere. Dansk Musiker Forbund samarbejder om kampagnen her i Danmark med Dansk Skuespiller Forbund (DSF), og har stillet en national koordinator til rådighed i et forsøg på at øge indsatsen og indsamlingen af underskrifter.