Markante ændringer i Dansk Musiker Forbund

Foto: Brage Borup
Foto: Brage Borup.

Det netop afholdte Årsmøde i Dansk Musiker Forbund må betragtes som værende historisk. Her blev nemlig vedtaget en række forslag, som betyder markante ændringer i både forbundet, Aarhus-afdelingen og de resterende 22 lokalafdelinger.

Som et nyt tiltag kunne alle medlemmer af Dansk Musiker Forbund i år følge Årsmødet via livestream og havde således mulighed for at lytte med på debatterne på mødet. Debatterne var intense og afspejlede, at Dansk Musiker Forbunds fremtidige retning og struktur virkelig ligger folk på sinde. Uenigheden om netop den fremtidige retning for DMF var tydelig og kom til udtryk ved, at forslagene stillet af Hovedbestyrelsen om ændring af DMFs struktur samt en ny økonomisk fordelingsmodel blev vedtaget med et snævert flertal.

I det følgende beskrives de mest markante forslag, som blev vedtaget på Årsmødet, i korte træk. Alle forslag kan fortsat findes ved at logge ind på Mit DMF, trykke ’besøg dmf.dk’, søge på ’Årsmøde 2024’ og derefter vælge kurset ’Årsmøde 2024’. Skriv eller ring til afdelingen, hvis du ikke kan finde materialet.

Forslag 12a – Oprettelse af faggrupper og regioner

Vedtagelsen af dette forslag, som er stillet af Dansk Musiker Forbunds Hovedbestyrelse, betyder, at vi fremover ikke længere kommer til at have lokalafdelinger på samme måde som i dag, da de fusioneres til 6 regioner. Aarhus-afdelingen kommer således til at blive en del af Region Midtjylland sammen med DMF Herning, DMF Randers, DMF Silkeborg, DMF Djursland og DMF Holstebro. Arbejdet mod en fusionering af afdelingerne påbegyndes allerede i 2025, og vi vil selvfølgelig løbende informere om processen. Afdelingernes nuværende aktiver overdrages i den forbindelse til forbundet.

Forslaget medfører desuden en ændring af Hovedbestyrelsens sammensætning, som i fremtiden vil bestå af syv regionsrepræsentanter og 5 faggrupperepræsentanter samt en forperson og næstforperson. Den geografiske repræsentation i Hovedbestyrelsen suppleres altså med en faglig repræsentation.

De 5 faggrupper er;
– Freelancere
– Orkestre, Kor og Ensembler
– Artister og Solister
– Musikundervisere
– Vækst

Forslaget træder i kraft 1. oktober 2025, og lokalafdelingerne forventes at implementere Årsmødets beslutninger ved generalforsamlingerne i 2025, hvor regionerne oprettes, aktiverne overdrages, og de regionale forpersoner vælges. Disse indtræder i Hovedbestyrelsen ved Årsmødet 2026.

Forslag F11 – Ny økonomisk fordeling

Forslaget blev stillet af Hovedbestyrelsen og indfører en ny økonomisk fordeling mellem forbundet og de lokale afdelinger (nu regioner). Hver region kan tildeles midler indenfor 3 kategorier;

  • Grundtilskud
  • Aktivitetstilskud
  • Initiativpuljen

Grundtilskuddet er et tilskud, som går til faste udgifter i rimeligt og relativt omfang. Pengene skal gå til at holde generalforsamlinger, bestyrelsesmøder og anden nødvendig drift. Tilskuddet kan ikke finansiere fast løn eller honorarer til ansatte.

Aktivitetstilskuddet er et tilskud, der søges for en 2-årig periode, ved at regionen sender en aktivitetsplan og et budget til Hovedbestyrelsen på baggrund af regionens planlagte/ønskede aktiviteter. Aktiviteterne skal stemme overens med de overordnede indsatser i strategien, der blev besluttet ved seneste Årsmøde. Aktivitetstilskuddet skal støtte de lokale aktiviteter.


Der udbetales af denne pulje alene penge til aktiviteter, der er godkendt. Puljen har til formål at dække udgifter til aktiviteter, der kommer medlemmerne af Dansk Musiker Forbund til gode og/eller skaber synlighed.
Puljen kan ikke bruges til løn/honorarer til ansatte.

Initiativpuljen er en pulje til de spontane aktiviteter, som ikke er omfattet af den godkendte aktivitetsplan. Her kan regionerne søge penge til aktiviteter, der ikke var planlagt. Eller til store projekter, der holdes over længere tid. Der skal nemlig være plads til pludseligt opståede ideer og projekter.

Midler, der er tildelt regionerne gennem aktivitetstilskud og initiativpulje, som ikke er anvendt, bliver tilbageført.

Hovedbestyrelsen ønsker i forlængelse af dette forslag, at ansættelsesforholdene for de medarbejdere, der i dag er i afdelingerne Aarhus og Hovedstaden, virksomhedsoverdrages til Hovedforbundet. Ansættelserne foreslås overdraget fra 1. jan 2025.
Forslaget forventes fuldt implementeret i 2027. 

Forslag F10 – Ny kontingentstruktur

Med dette forslag, som blev stillet af Hovedbestyrelsen, bliver medlemskontingentet i fremtiden ens for alle medlemmer. Der har tidligere været lokale forskelle i kontingentet som følge af variationer i lokalafdelingskontingenterne i de forskellige lokalafdelinger. Med indførelsen af forslaget, vil der ikke længere eksistere et lokalafdelingskontingent, men et enhedskontingent. Denne mere gennemsigtige prisstruktur vil gøre det lettere for DMF at markedsføre sig overfor kommende medlemmer.

Derudover ændres kontingentkategorierne så de fremadrettet ser sådan her ud:

– Ungdom (under 25 år): 149kr. pr. måned
– Senior (over 65 år og modtager efterløn/pension): 149 kr. pr. måned
– Uddannelse (under uddannelse): 149 kr. pr. måned
– Almen (over 25 år): 498 kr. pr. måned

For medlemmerne i Aarhus-afdelingen vil dette betyde følgende;
– Medlemmer under uddannelse vil opleve, at deres kontingent sættes ned pr. 1. januar 2025
– Seniormedlemmer (i dag G-medlemmer) vil opleve, at deres kontingent stiger efter en trappemodel fra 120 kr. til 130 kr. pr. 1. januar 2025, til 140 kr. pr. 1. januar 2026 og til sidst til 149 kr. pr. 1. januar 2027.
– Ungdomsmedlemmer vil opleve, at deres kontingent stiger fra 110kr. til 149 kr. pr. 1. januar 2025, men at de kan blive på ungdomskontingentet til de er 25 år, hvor det tidligere var 23 år.
– Almene medlemmer (i dag F- og A-medlemmer) vil ikke opleve ændringer i deres kontingent.

Årsmøde hvert andet år og nedlæggelse af 2. næstforpersonspost

Årsmødet besluttede, at der fremadrettet skal afholdes Årsmøde i Dansk Musiker Forbund hvert andet år i stedet for hvert år. Det næste Årsmøde finder således sted i 2026. Årsmødet besluttede ligeledes at nedlægge 2. næstforpersonsposten, så forpersonskabet fremadrettet udgøres af en forperson og næstforperson. Her blev Thomas Sandberg genvalgt som forperson for Forbundet, mens Henrik Jansberg blev genvalgt som næstforperson.

Den nye Hovedbestyrelse

I artiklen her præsenteres den nye Hovedbestyrelse, som blev valgt på Årsmødet. DMF Aarhus’ forperson, Camilla Overgaard, opnåede genvalg til Hovedbestyrelsen, mens bestyrelsesmedlem i DMF Aarhus, Erik Bekker Hansen, valgte ikke at genopstille til Hovedbestyrelsen, men blev valgt som kritisk revisor suppleant.