Bassisten Nello har vind i sejlene
Du skal lade tilfældet råde
Bassisten Nello har vind i sejlene.
Af Lars Borup
”Man skal være åben, når man står på scenen. Lade sig inspirere af øjeblikket, sine medmusikanter, publikum og det rum, man står i. Ikke være bange for at tage chancer. Det er det, der kan give de magiske øjeblikke i musikken, som er det hele værd. Det er i det hele taget en god idé at lade tilfældet råde, at opsøge heldet i tilværelsen.” konstaterer Niels Nello Mogensen, basveteran og på det seneste også booker med eget firma.
Punk, blues og rock
Han er vaskeægte århusianer, har fundet sin indre hippie, er 57 år og mest kendt under navnet Nello, et navn han fik tidligt i karrieren. Han har altid været bidt af musik og startede midt i 70’erne med at spille med naboen og kammeraterne i Brabrand på Gjellerupskolen (nu Sødal skole).
Bassen har altid været det primære instrument og musikrammen rock og blues. Han har prøvet det meste og har spillet overalt i Danmark. Fra de største til de mindste steder. Knap 25 gange på Bøgescenen i Skanderborg og bl.a. to gange på Orange Scene under Roskilde Festival. ”Det er nu noget helt enestående at spille bassolo ude på catwalken midt i det enorme menneskehav”, siger Nello.
Han kom i 1980 med i det legendariske punkband Lost Kids. Det var her han fik navnet Nello eller mere korrekt ”Nello Bordello”. Alle havde et ekstra navn, som de blev kaldt i bandet. Jan Jet, Kose og Jan Hurtig.
Ingen plade
Dernæst bandet Beauty And The Beast der blev dannet på ruinerne af Lost Kids. Efterfølgeren Beauty & the Beat fra ’85 var også med Charlotte Skadhauge, og her skrev Nello hovedparten af musikken. De vandt i 1986 konkurrencen ”Vi har scenen – Har I musikken”. ”Vi endte efter et par år med at stå med en pladekontrakt fra Genlyd i hånden. Bandet sang på engelsk, men pladeselskabet ville have danske tekster. Det fik projektet til at falde til jorden, og i 1988 gik vi i opløsning. Det var meget sort/hvidt dengang.”
Næste stop var Hang Ups, og i 1989 kom Nello ind i bluesmiljøet i Don’t Mess. ”Jeg mødte guitaristen Martin Blom Hansen og trommeslageren Svend Eeg. Vi lagde hovedvægten på eget materiale, og det var Martin og jeg, der sang. Det blev til et utal af café og klubjobs. Bl.a. som et af de ”fastansatte” bands på Fatter Eskil i Skolegade. Vi spillede med mange gæstesolister, bl.a. den københavnske organist Kjeld Lauritsen.”, fortæller Nello.
Johnny Madsen
Nello har spillet med et ufatteligt stort antal solister og bands og også en længere periode på både Aarhus og Aalborg teater. Han er også en flittig sangskriver i sit eget projekt, Nellovator, med et tredje album på vej, og hans ballast er her bl.a. Neil Young, The Beatles og beslægtede bands fra dengang. ”Det er min musikalske DNA”, siger han. I dag har han især to markante musikalske omdrejningspunkter, Johnny Madsen og Grarup Allstars.
”At jeg havnede hos Johnny for 21 år siden var også lidt af et tilfælde. Jeg havde egentlig tænkt at tilbyde mig til Poul Krebs, men han havde lige fået Madsens bassist. Jeg kom så til prøveøver hos Johnny og band. Fik i forvejen en stak cd’er og fik at vide, at jeg ikke skulle lytte efter, hvad bassen spillede, og tonearterne kunne jeg ikke regne med. Jeg kom så til øveren, men vi fik ikke spillet. I stedet mente Johnny, at vi skulle gå i byen. Det gjorde vi så, og den fik ikke for lidt bl.a. nogle heftige diskussioner med kapelmester Madsen. Næste dag havde vi noget ondt i håret, men vi spillede, og med det samme var der et helt unikt, magisk sammenspil med især trommeslager From. Det var som at komme hjem, at finde sine musikalske soulmates,” fortæller Nello.
Allstars
Det andet band er drømmeorkesteret, som nu hedder Grarup Allstars. En samling af de bedste musikere her fra området. ”Vi mødtes alle sammen til et træf i Vejle for bluessangerinder. Med Birgitte Laugesen som sangerinde dannede vi Laugesen All Stars. Da hun to år senere døde pludseligt, stod vi lige foran en længere turné. Midt i chokket og sorgen lykkedes det os at reetablere bandet med Margrete Grarup som ny sangerinde. Efter 152 forskellige navneforslag endte vi alligevel med Grarup Allstars, og Margrete har siden været den markante frontfigur i bandet,” beretter Nello.
Booking
”Jeg har altid booket egne bands. I 2012 startede jeg ved en tilfældighed i et mindre bureau, og sidste år sprang jeg så ud i at lave mit eget firma ”Life Is Good Music”. Jeg er et kendt ansigt på spillestederne og festivalerne, og man har altid kunnet stole på mig. Derfor falder det mig forholdsvis nemt, og det er siden gået helt fantastisk. Jeg har kun solo-booking og booker bl.a. Electric Guitars, Burnin Red Ivanhoe, Ida Nielsen & Band og mange andre. Det er et stort arbejde og jeg har travlt, når jeg også skal passe musikerjobbene. Jeg spillede ca. 80 jobs sidste år plus etablerede eget fima. Men jeg har det fantastisk med det,” understreger han.
Magien i samspillet
”Mine planer for fremtiden er at fortsætte, hvor jeg er lige nu. Life Is Good Music har efterhånden etableret sig som bureau. Samtidig vil jeg passe min anden lidenskab, der stadig handler om at spille musik. Jeg bliver stadig tændt af energien i musikken. Og magien i nærværet og sammenspillet er stadig det helt centrale,” slutter Niels Nello Mogensen, der lige har afsluttet en fuld festivalsæson med Johnny Madsen Band og her i efteråret kan se frem til en tour med Grarup Allstars og også den amerikanske bluesmusiker Hook Herrera.